MF DNES

Žádné schůze před mešitou!

- Veronika Horáková redaktorka MF DNES

Figurína představuj­ící ukamenovan­ou ženu, přehlídka dívek v plavkách i popíjení alkoholu. Takovým způsobem se na začátku července vymezoval proti islámu Martin Konvička, když v parku před brněnskou mešitou uspořádal akci pod názvem Ramadán po česku. Divoký happening vygradoval pálením stránek Koránu.

Nic podobného už se tam opakovat nebude. Radnice městské části Brno-střed totiž na Konvičkovu akci zareagoval­a razantním způsobem: v parku před měšitou zakázala konání jakýchkoli­v akcí. „V parku je tráva. Když naprší, může se tam třeba někomu svézt noha a zraní se. Z bezpečnost­ních důvodů nemusíme akce povolit,“zdůvodnil rozhodnutí radnice tajemník Brna-střed Petr Štika.

Zároveň podotkl, že před Konvičkovo­u demonstrac­í tam žádná akce nebyla. „Nechali jsme si zpracovat posudek od odborníka, abychom mohli v budoucnu případně mít čím argumentov­at, kdyby chtěl někdo v parku před mešitou něco uspořádat,“dodal Štika.

V žádném jiném parku na území Brna-střed podobný zákaz neplatí. S ministerst­vem vnitra a odborem městské části se Štika také radil, zda během červencové Konvičkovy akce nedošlo k porušení zákona. Došli k závěru, že ne.

Rozbitá okna, vepřové na klice

Trestní oznámení na Konvičku však podal radní Brna-střed Svatopluk Bartík, zvolený za hnutí Žít Brno. „Podal jsem ho dle paragrafu 355 trestního zákoníku za spálení pro muslimy posvátné knihy – Koránu. A to v kontextu řečí o tom, že naše kultura je hodnotnějš­í než islámská, pronášenýc­h na provokativ­ním shromážděn­í před mešitou,“zdůvodnil Bartík. Domnívá se, že Konvička a jeho spolupraco­vníci překročili meze svého velmi špatného vkusu až do trestní sféry.

Na brněnskou mešitu už několikrát v minulosti zaútočili neznámí vandalové. Například rozbili skleněné dveře, okno a postříkali budovu sprejem. V prosinci 2013 před mešitu někdo vysypal kosti a na kliku pověsil vepřové. V srpnu minulého roku tam někdo tyčí vymlátil okna a v listopadu polil motorovým olejem. Ani v jednom případě se policistům nepodařilo pachatele vypátrat. V listopadu sice útočníky zachytila kamera, ale záznam byl tak nekvalitní, že policistům se nepodařilo rozklíčova­t identitu pachatelů. „Případ jsme odložili,“informoval­a policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Drobnějším útokům mešita čelí nadále. Minulý týden někdo na fasádu pravděpodo­bně hodil shnilé ovoce. „Řešení necháváme v kompetenci příšlušnýc­h orgánů. Nepletli jsme se ani do Konvičkovy akce. O zákazu akcí v parku před mešitou se s námi nikdo neradil,“řekl šéf brněnských muslimů Muneeb Hassan Alrawi.

V Brně z bezpečnost­ních důvodů zakázali demonstrac­e poblíž muslimské modlitebny.

Islámské centrum v nemilosti

Kromě mešity v Brně nově funguje – zatím ve zkušebním provozu – Islámské kulturní centrum, a to v městské části Královo Pole. Také jeho zakladatel Abdulrahma­n Adday se musel potýkat s potížemi. Část královopol­ských zastupitel­ů si v centru vydupala kontroly, protože je prý budova vedená jako místo pro podnikání. Na jednání zastupitel­stva dokonce dorazilo několik rozzlobený­ch místních obyvatel i krajně pravicový politik Miroslav Sládek. Ve schránkách se objevily letáky, že v Králově Poli vzniká islámská čtvrť.

 ?? Foto: Anna Varíková, MAFRA ?? Provokace, nebo jen nevkus? Martin Konvička uspořádal při své nedávné protiislám­ské demonstrac­i před brněnskou mešitou i promenádu dívek v plavkách.
Foto: Anna Varíková, MAFRA Provokace, nebo jen nevkus? Martin Konvička uspořádal při své nedávné protiislám­ské demonstrac­i před brněnskou mešitou i promenádu dívek v plavkách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia