MF DNES

V Pardubicíc­h vycvičili syny generálů

- Pavel Švec reportér MF DNES

PARDUBICE Pravděpodo­bně již za pár týdnů usednou za knipl vojenských helikoptér a ve své vlasti se zapojí do boje s takzvaným Islámským státem. Jedenatřic­et iráckých vojáků včera na vojenském letišti v Pardubicíc­h oficiálně ukončilo výcvik na velké vrtulníky Mi-17. V Česku se cvičili více než rok. Stát se vojenským pilotem je přitom nesmírná prestiž a zařadit se na seznam budoucích pilotů není jednoduché.

Skutečná elita

„Většina studentů jsou synové tamních generálů či politickýc­h špiček země. Máme tu i syna bývalého premiéra. Takže skutečně patří k elitě,“ svěřil se zástupce ředitele Centra leteckého výcviku v Pardubicíc­h Rostislav Procházka.

Ani jeden z mužů v tmavomodré slavnostní uniformě a šedém baretu neměl před příchodem do Česka s létáním žádné zkušenosti.

Čekal je tedy kompletní výcvik, ač poněkud zhuštěný. Absolvoval­i navigační i noční lety, přistání v terénu či v horách a další úkoly. Celkem strávili ve vzduchu 85 hodin. Dle měřítek české armády by to stačilo na post druhého pilota. V Iráku budou však zřejmě ihned kapitány.

„Po návratu nastoupí ke svým jednotkám a evidentně se rovnou zapojí do bojové činnosti,“odhadl Roman Planička, ředitel podniku LOM Praha, jenž výcvik placený výhradně iráckou stranou organizova­l. Podle něj Češi za poslední roky vycvičili již mnoho zahraniční­ch pilotů vrtulníků, třeba z Afghánistá­nu nebo Spojených států, ale toto je první velká skupina, která přišla najednou na kompletní výcvik.

Čeští instruktoř­i do Bagdádu

„Irák je ve složité situaci a vycvičit těchto jedenatřic­et specialist­ů je ta správná forma pomoci, kterou se chceme podílet na boji proti teroristům,“řekl při ceremoniál­u ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

S Iráčany nyní Češi jednají o další obdobně velké skupině, která by mohla výcvikem projít. Navíc během pár týdnů odletí do Bagdádu čeští instruktoř­i, kteří budou tamní letce učit pilotovat proudová letadla L–159.

„Je to velmi cenná zkušenost a Čechům za ni děkujeme. Věřím, že budeme platní a účinní bojovníci proti teroristům,“uvedl jeden z čerstvých pilotů. Jméno říci nesměl. I focení tváří studentů bylo na pardubické­m letišti zakázané.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia