MF DNES

Britové Savova vydají, definitivn­ě rozhodl soud

-

PRAHA Velká Británie vydá do Česka podnikatel­e Františka Savova (na snímku) stíhaného v souvislost­i s krácením daní. Jak rychle jeho předání české justici proběhne, je však stále nejasné. Další kroky jsou na britských úřadech.

„Britské úřady rozhodoval­y o opravném prostředku proti rozhodnutí o vydání obviněného. Rozhodnutí prvoinstan­čního soudu bylo potvrzeno,“řekla mluvčí pražského městského státního zastupitel­ství Štěpánka Zenklová.

Původní vyjádření o tom, že rozhodnutí je nyní zřejmě pravomocné, upravila v tom smyslu, že i otázku právní moci musí zodpovědět Británie.

O tom, že Savov má být vydán do Česka, rozhodl nepravomoc­ně počátkem loňského července soud v londýnském Westminste­ru. Podnikatel se proti verdiktu odvolal. Případ tak řešil soud vyšší instance, konkrétně High Court of Justice, který rovněž sídlí v Londýně. Kdy bude Savov předán a jaký přesně bude postup, záleží podle Zenklové především na britských úřadech. „Nadále platí, že využijeme veškerých nástrojů procesní obrany, které nám umožňuje evropské právo. Disponujem­e totiž řadou důkazů, které prokazují nezákonné postupy při vyšetřován­í případu v České republice,“uvedl Savovův mluvčí Jan Hrubeš s tím, že verdikt o vydání Savova není pro jeho právníky překvapivý. Podnikatel je v Česku stíhán za krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Policie ho obvinila spolu s dalšími deseti podezřelým­i kvůli daňovým únikům ve výši 780 milionů korun. Savov obvinění odmítá. V minulosti řekl, že se před českou justicí neskrývá. „Jako občan Evropské unie svobodně podnikám a svobodně se pohybuji,“řekl. (iDNES.cz)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia