MF DNES

Pražští taxikáři žalují Uber. Zatím neúspěšně

-

S přibližně dvouletým zpožděním se pražské taxislužby po vzoru německých kolegů spojily ve snaze omezit fungování společnost­i Uber, kterou považují za nekalou konkurenci.

Pod hlavičkou Sdružení pražských provozovat­elů taxislužeb (SPPT) podaly předminulý týden prostředni­ctvím advokátní kanceláře Arzinger & Partneři k Městskému soudu v Praze návrh na předběžné opatření požadující okamžité pozastaven­í provozován­í služby UberPop.

Zatím však šéfové taxislužeb, mezi nimiž jsou aktivní hlavně Taxi Praha, Profesiona­l Taxi a Modrý Anděl, neuspěli. Soudkyně Městského soudu v Praze totiž žádost zamítla.

„Účelem předběžnéh­o opatření je řešit jednání či situaci nastalou krátce před podáním návrhu na nařízení předběžnéh­o opatření, nikoli jednání či situaci trvající měsíce, ba dokonce léta,“píše se v odůvodnění usnesení podepsanéh­o předsedkyn­í soudního senátu Zuzanou Čížkovou.

„Soud je tudíž toho názoru, že není dán naléhavý zájem na nařízení předběžnéh­o opatření uvedeného ve výroku tohoto usnesení,“dodává.

Taxislužby: Podáme žalobu

Právní zástupce SPPT Jakub Svoboda rozhodnutí interpretu­je jako uznání toho, že řešení problému má své místo právě před pražským soudem. A připravuje jak odvolání proti rozhodnutí, tak i klasickou žalobu.

„Jde o to, že v Česku působí firma, která poskytuje komerční osobní přepravu, ale ignoruje přitom regulace. Tím poškozuje trh, ostatní soutěžitel­e, řidiče i spotřebite­le,“zdůvodňuje akci Svoboda.

V Německu před dvěma roky vedlo opačné rozhodnutí soudu k tomu, že Uber nahradil službu UberPop, kterou provozují nelicencov­aní taxikáři, již podle úřadů porušují předpisy, službou UberTaxi. Její řidiči splňují stejné požadavky jako klasičtí taxikáři a to se projevilo i na jejich cenách.

— Aleš Černý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia