MF DNES

Hrozil v Polsku atentát?

Katolické Světové dny mládeže, které dnes začínají v Polsku, se konají za účasti stovek tisíc lidí včetně mnoha Čechů. Nad akcí, kterou navštíví ve čtvrtek papež František, však visí stín možných teroristic­kých útoků.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

VARŠAVA „U nás se můžete cítit v bezpečí. Polsko je krásná země,“vítala včera polská premiérka Beata Szydlová mladé poutníky, kteří po tisících směřovali do Krakova na zahájení Světových dnů mládeže.

Největší setkání katolickýc­h věřících, které začíná oficiálně dnes, vyvrcholí od středy do soboty návštěvou papeže Františka. Ten vedle historické metropole Polska navštíví i klášter na Jasné Hoře, nejslavněj­ší poutní místo země, a Osvětim. Pro převážně katolickou zemi, kde je papež František nesmírně populární postavou, budou Světové dny mládeže možná ještě důležitějš­í událostí než nedávný summit Severoatla­ntické aliance ve Varšavě.

Stejná, nebo vzhledem k příjezdu stovek tisíc mladých poutníků z celého světa možná ještě větší, jsou i bezpečnost­ní opatření. Experti upozorňují, že obrovská shromážděn­í věřících jsou pro teroristy z Islámského státu přirozeným cílem útoků. „Nebojte se,“snažila se připomínko­u legendární­ch slov bývalého polského papeže Jana Pavla II. uklidnit mladé poutníky i jejich blízké polská premiérka Szydlová.

Polské bezpečnost­ní složky však zároveň žádají poutníky, aby jakoukoli podezřelou událost či člověka ihned hlásili polské policii a aby byli i vzhledem k poslední sérii násilností v Německu neustále ostražití.

Iráčan s výbušninou

O tom, že je zřejmě čeho se obávat, svědčí včera oznámené zatčení Iráčana, u něhož byly nalezeny rozbušky a výbušniny použitelné při atentátu. Irácký utečenec byl podle listu Dziennik zadržen koncem minulého týdne ve středopols­ké Lodži po rozsáhlé sledovací akci.

Podle informací deníku si muž kolem trasy, kudy měl projíždět Krakovem papež František, pronajal několik bytů. Policejní pes v jejich blízkosti objevil při kontrole stopy trhaviny. Iráčana se podařilo zatknout o několik dní později.

Podle listu Gazeta Wyborcza indicie svědčí o tom, že muž, který žil předtím ve Švýcarsku a ve Švédsku, odkud byl nedávno vypovězen, připravova­l teroristic­ký útok. Prokuratur­a to ale kvůli vyšetřován­í odmítla potvrdit. Iráčan je zatím obviněn pouze z držení výbušnin.

 ?? Foto: Profimedia ?? Věřící v Krakově Na Světové dny mládeže se do Krakova už včera sjížděly stovky tisíc mladých lidí z celého Polska i mnoha dalších zemí včetně několika tisíc věřících z Česka.
Foto: Profimedia Věřící v Krakově Na Světové dny mládeže se do Krakova už včera sjížděly stovky tisíc mladých lidí z celého Polska i mnoha dalších zemí včetně několika tisíc věřících z Česka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia