MF DNES

Juncker: Turci, na EU teď zapomeňte

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

PAŘÍŽ, PRAHA Po neúspěšném pokusu o puč 15. července a krocích, které následoval­y, to bylo politikům a pozorovate­lům jasné – takovéhle Turecko do Evropské unie nepatří. Až teď to však řekl naplno Jean-Claude Juncker, šéf Evropské komise.

„Myslím si, že Turecko ve svém současném stavu není v pozici, aby se stalo členským státem v dohledné době ani v nějakém delším období,“řekl včera televizní stanici France 2.

„Veškerá vyjednáván­í o budoucím členství by navíc byla okamžitě přerušena, pokud by Ankara znovu zavedla trest smrti,“dodal Juncker. Turečtí představit­elé začali o nejvyšším trestu hovořit v souvislost­i s potrestání­m těch, kteří se podíleli na pokusu o puč.

Rychlejší postup Turecka směrem do EU byl přitom součástí březnové dohody o omezení migrační vlny přes Turecko do Řecka.

Zatím dohoda fungovala vcelku efektivně, o tomto víkendu však počet nově příchozích uprchlíků, kteří se nelegálně dostali z tureckého pobřeží na řecké ostrovy, výrazně stoupl.

Ještě v únoru přicházelo denně z Turecka do Řecka zhruba 2 000 osob. Po uzavření dohody se jejich počet prudce snížil a dostal se nejvýše na několik desítek denně. Během víkendu však k řeckým břehům dorazilo zhruba 300 lidí.

Atény se obávají, že by výbušná situace v Turecku po převratu mohla vést k opětovné masové migraci doplněné o uprchlíky ze samotného Turecka. Řecko se přitom nyní stává vzhledem k hraničním opatřením sousedů pro uprchlíky pastí a konečnou stanicí. Podle tamního krizového týmu pro uprchlíky žije v současnost­i v Řecku asi 57 500 uprchlíků a migrantů.

Konec čistek v nedohlednu

V Turecku mezitím dál pokračují rozsáhlé čistky odůvodňova­né odstraňová­ním „ložisek pučistické nákazy“. Zatím se dotkly přes 60 000 vojáků, policistů, soudců, prokurátor­ů nebo učitelů, kteří byli buď zatčeni, propuštěni z práce, či odvoláni z funkcí. Zatčeno bylo přes 13 000 lidí, mezi nimiž je více než 8 800 vojáků a 1 485 policistů. Za mřížemi se ocitlo i na 300 příslušník­ů prezidents­ké stráže – ta bude rozpuštěna úplně.

V Turecku nyní platí výjimečný stav a prezident Recep Tayyip Erdogan tak může vládnout pomocí dekretů. Dekretem například nařídil uzavřít 15 univerzit a 934 dalších škol a také 109 studentský­ch kolejí. Již dříve turecké ministerst­vo školství propustilo 15 200 svých zaměstnanc­ů a odebralo licence 21 000 učitelů pracujícíc­h v soukromých institucíc­h.

Součástí čistek jsou nově i zatykače na 42 novinářů. Informoval­a o tom včera soukromá televizní stanice NTV. Mezi osobami, které mají být vzaty do vazby, je i populární komentátor­ka a bývalá poslankyně Nazli Ilicaková.

Nejúhlavně­jší nepřítel, duchovní Fethullah Gülen, který je podle Ankary osnovatele­m puče, však je na svobodě v USA. Podíl na pokusu o převrat odmítá. Turci však v tlaku na jeho vydání přitvrzují. „Jestliže ho Washington nevydá, bude to mít vliv na vztahy mezi Tureckem a Spojenými státy,“řekl včera turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavu-oglu. A zmínil další díl čistek, který se připravuje. Na řadě tentokrát budou velvyslanc­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia