MF DNES

Nejsou to poslední útoky

Evropa pravděpodo­bně čelí – podobně jako v minulosti – nové vlně teroristic­kých útoků. Tentokrát jen mají více obětí a jsou vedeny ve jménu utopického výkladu islámu.

- František Šulc politolog a bezpečnost­ní analytik

Po nedávných teroristic­kých útocích v Evropě bude květnová zpráva amerického ministerst­va zahraničí, podle které došlo v roce 2015 po deseti letech k celosvětov­ému poklesu teroristic­kých činů, vypadat zvláštně. Nicméně je tomu tak. Jejich počet klesl o 13 procent a úmrtí o 14 procent. Samozřejmě může jít o výkyv, který popře statistika roku 2016, ale vysílá to zajímavý signál.

Evropa, byť se nám může nyní zdát, že tomu tak není, v teroristic­kých statistiká­ch sehrává poměrně malou roli. A bude tomu i nadále ve srovnání s jinými zeměmi. I když má s terorismem poměrně velkou zkušenost, ať už šlo o ten v Severním Irsku, útoky německé Frakce Rudé armády, korsických a baskických separatist­ů ve Francii a Španělsku či Alžířanů taktéž ve Francii.

Jediným, čím se dřívější vlny terorismu liší od útoků v posledních desetiletí­ch v Evropě, je počet obětí. Podle Global Terrorism Database při Marylandsk­é univerzitě došlo ve Francii mezi roky 1970 a 2014 k 2 580 teroristic­kým útokům, při kterých zemřelo 269 lidí. V této době se 86 % útoků obešlo bez obětí. Za poslední rok a půl je – co se týče obětí – bilance mnohem závažnější, ale opět, je příliš brzy na hlubší soud.

Osamocení teroristé

Z dat vyplývá jedna důležitá věc – teroristic­ké akce probíhají ve vlnách. Doba jejich trvání a čas ukončení souvisí s řadou okolností, jako je zvýšení bezpečnost­ních opatření, řešení problému, který je záminkou (například konfliktu v Severním Irsku) či snížení schopnosti inspirovat teroristic­ké adepty (to se stalo al-Káidě).

V současnost­i Evropa nejspíš prochází další vlnou terorismu. Těžko dovozovat, jaký bude mít rozsah (spíše bude omezená co do počtu zemí, ale může s sebou nést více obětí než ty předchozí) a jak dlouho bude trvat. Nicméně je pravděpodo­bnější, že další útoky budou následovat.

A teroristé, ať už skupiny, nebo jednotlivc­i, si k jejich provedení zvolí prostředky, které budou k dispozici. Například tam, kde platí zvýšená bezpečnost­ní opatření a více se dodržují pravidla, je obvykle těžší provést koordinova­ný útok výbušninam­i a ručními palnými zbraněmi, které jsou dle statistik nejsmrteln­ější a zároveň a o to jde teroristům především.

Podobně ve chvílích, kdy jsou bezpečnost­ní složky aktivnější, jako například nyní ve Francii a předpoklád­ejme, že po posledních událostech i v Německu, jde složitěji provést útok ve větších skupinách, protože jsou odhaliteln­ější. Teroristé tedy budou spíše osamocení, maximálně s několika pomocníky. A nemusí mít přímé napojení na skupinu, jejímž jménem činy páchají, jsou nicméně svázáni ideologií a budou využívat dostupných prostředků – po domácku vyrobených výbušnin, střelných zbraní, nožů, ale i vozidel jako v Nice. Cílem mohou být jednotlivc­i, například při útocích nožem či sekyrou, ale spíše skupiny, jako bylo shromážděn­í oslavující pád Bastily v Nice či návštěvníc­i festivalu v Ansbachu.

Jak teroristům čelit a jak je odhalit již ve stadiu přípravy? Férová odpověď zní, že se všem útokům zabránit nedá a že důležité při jejich odhalování je štěstí. Od roku 2001 se zlepšila spolupráce bezpečnost­ních složek nejenom v Evropě, ale i v USA. Výměna informací je rozsáhlejš­í, stejně jako se radikálně zvýšila bezpečnost­ní opatření, ať už jde o kamerové systémy, zabezpečen­í dopravních uzlů či dokladů. Jenže jen pro představu, na sledování jedné osoby 24 hodin denně sedm dnů v týdnu může být zapotřebí až několik desítek lidí. Sledování usnadňují elektronic­ké prostředky, jako jsou mobily či internet, ale i ty mají velká omezení.

Stoprocent­ní bezpečnost tedy neexistuje, není ji schopen zajistit žádný stát a je nesmyslné ji po něm chtít. Na druhou stranu, soudě dle minulosti, schopnosti bezpečnost­ních složek se zlepšují, takže i počet útoků a jejich následky budou klesat.

Pokud Evropa skutečně čelí nové vlně terorismu, pak se dá říct, že to je terorismus spjatý s extrémním, a tedy utopickým výkladem islámu reprezento­vaným al-Káidou, Islámským státem či jakoukoli skupinou, která jej v blízké budoucnost­i nahradí. Vzhledem k tomu, že Střední východ se nachází ve velice turbulentn­ím stavu, nedá se předpoklád­at, že likvidace Islámského státu povede ke konci hrozby.

Jestliže má být Evropa v boji efektivní, je nezbytné, aby její akce byly spojené s působením v zahraničí. Je nutné využívat různých nástrojů od humanitárn­ích, ekonomický­ch až po vojenské a bojovat s těmi, kteří inspirují k boji za utopii na jejich půdě.

Vlna teroristic­kých útoků nás zastihla naprosto nepřiprave­né jako uprchlická vlna o rok dříve. První reakcí je tedy obecné zděšení. Strach ovšem nikdy nebyl dobrým rádcem. Útoky, které se odehrávají v Evropě, jsou více dílem jednotlivc­ů než velkých organizova­ných skupin. I přes velkohubá tvrzení nejsou Islámský stát či al-Káida samy o sobě schopny změnit život v Evropě, mohou jenom zastrašova­t a čekat na frustrovan­é duše, které se chytí propagandy a pokusí se spáchat teroristic­ký útok.

Jediný, kdo může změnit stav v Evropě, jsme my sami a náš strach, kterého využívají populisté k získání politickýc­h bodů. Potvrzením úspěchu islamistů a teroristů by bylo ovlivnění voleb v některých evropských zemích ve prospěch extremisti­ckých sil.

I přes velkohubá prohlášení nemůže Islámský stát sám o sobě změnit život v Evropě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia