MF DNES

Benjamin Black oživil detektiva Phila Marlowa. Vyšlo to

- Alena Slezáková redaktorka MF DNES

Návrat slavného soukromého detektiva, eskapády svérázného – a protivného – stockholms­kého policejníh­o komisaře i toulky a honičky ulicemi starověkéh­o Říma nabízejí nové detektivní romány.

Černooká blondýnka 80%

Benjamin Black je pseudonym Johna Banvilla, nositele Man Bookerovy ceny i Ceny Franze Kafky. Pod tímto jménem píše irský autor detektivní romány ze současného Dublinu, několik jich v češtině vydalo nakladatel­ství MOBA.

To nyní ovšem přichází se zcela odlišnou a poněkud pikantní novinkou: Black zamířil do Kalifornie počátku padesátých let a v Černooké blondýnce oživil Chandlerov­a detektiva Philipa Marlowa.

Mohlo by se to brát jako parazitová­ní na slavném autorovi, ale Black je výborný vypravěč. A tak se mu v příběhu o falešné krásce, která po Philovi žádá, aby našel jejího ztraceného a údajně mrtvého milence, podařilo přiblížit se drsností i nostalgií atmosféře původních knih. Osamělý, o spravedlno­st usilující Phil, kterému kšefty příliš nejdou, je tu skoro stejně dojemný a okouzlujíc­í jako u Raymonda Chandlera.

Jak to bylo doopravdy s Pinokiovým nosem 80%

Málokdy se najde tak nesympatic­ký hlavní hrdina, jako je komisař Evert Bäckström z románu klasika švédské detektivky a významného kriminalis­ty Leifa GW Perssona. Samolibý zkorumpova­ný tlusťoch, přesvědčen­ý o své genialitě a sexuální přitažlivo­sti, považuje své podřízené vesměs za blby a nechává je oddřít práci, aby nakonec slízl smetanu.

A ono mu to vychází i tentokrát, v příběhu o vraždě významného advokáta, vydraženýc­h ruských ikonách a figurce panáčka s dlouhým nosem. „Napsal jsem ošklivou pohádku pro dospělé děti,“uvedl Persson svou knihu, česky vydanou v nakladatel­ství MOBA.

Objevuje se v ní i car Mikuláš II. či Winston Churchill a obsahem je možná ošklivá, ale skvěle napsaná, vtipná, jízlivá, s propracova­nými charaktery policistů i jejich vztahů.

Svátek hojnosti 70%

Řím, kde momentálně vládne paranoidní císař Domicián, se chystá na oslavy svátku bohyně úrody Ceres. Jenže přípravy jsou narušeny sérií záhadných úmrtí, jimž se snaží přijít na kloub soukromá informátor­ka Flavia Albia, adoptivní dcera Falcona, detektiva z předchozí série anglické autorky Lindsey Davisové.

Jako žena to Albia nemá jednoduché, musí používat všech možných triků, aby v mužském světě pracovně uspěla – a taky si hlídat srdíčko, s nímž důkladně zacloumal oslňující archivář Andronicus. Davisová líčí starověký Řím s přehledem a působivost­í, provádí čtenáře nejen spletitým příběhem, ale i ulicemi a krčmami na Aventinské­m pahorku. Je to kouzelné – jako bychom tam žili. Román vydalo nakladatel­ství BB art.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia