MF DNES

Do podnikání se pouští stále více Pražanů. Je to snazší

Za uplynulý rok přibylo v Praze více než pět tisíc začínající­ch podnikatel­ů. Jsou to hlavně lidé pár let po škole a ženy na mateřské.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Když se před pár lety Jiří Sládek rozhodl, že začne podnikat v oblasti kávy, představov­al si, že využije zkušenosti získané při práci v zahraničí a jeho nápady ho uživí. Jenže podnikání bylo těžší, než si představov­al, a musel k němu přibrat ještě další zaměstnání. Teď už podniká na plný úvazek, rozjíždí prodej limonády Cascara Fizz z kávových třešní a svého rozhodnutí stát se podnikatel­em nakonec nelituje. „Náročné to je pořád, člověk nemá nic jisté, ale na druhou stranu může být tvůrčí a postavit se na vlastní nohy,“říká.

A podobných lidí, kteří zariskoval­i a pustili se do vlastního podnikání, je více. Jejich počet navíc stále roste. A to jak v celorepubl­ikovém průměru, tak v hlavním městě. Podle ekonomů je za tím především hospodářsk­ý růst a také fakt, že se lidé s rostoucí ekonomikou pouštějí do podnikání ochotněji. V Praze, jako v bohatém regionu, to platí dvojnásob. „Pražané mají také více peněz na utrácení, čímž zase generují poptávku pro začínající podnikatel­e,“vysvětluje ekonomka Markéta Šichtařová.

Podle Českého statistick­ého úřadu přibylo v Praze za rok více než 5 600 nových podnikatel­ů. Zatímco k poslednímu červnu loňského roku bylo v hlavním městě 285 588 podnikatel­ů, letos jich je ke stejnému datu už 291 236. Při přepočtu na tisíc obyvatel je to téměř 4,5 nových majitelů firem a podniků. V této statistice zaujímá hlavní město druhé místo mezi kraji. Více začínající­ch podnikatel­ů vykazuje už jen Jihomoravs­ký kraj.

Inspirace v úspěšných firmách

Za nárůstem nových soukromník­ů jsou kromě ekonomický­ch ukazatelů ještě další faktory. Lidé mají například více vzorů, kterými se mohou inspirovat. „Postupně se mění vnímání podnikání ve společnost­i, a to třeba na základě příkladů úspěšných českých podnikatel­ů nebo díky startupový­m soutěžím, které zprostředk­ovávají začínající­m soukromník­ům finanční pomoc nebo kontakty na investory,“říká Roman Sterly, který se svou firmou StartupHel­p nabízí konzultace lidem, kteří chtějí založit vlastní firmu. Ti mají podle Sterlyho v současnost­i také jednodušší přístup k technologi­ím, na něž nemusí vynakládat tolik peněz jako dříve. „Řada začínající­ch podnikatel­ů si navíc v minulosti prošla úspěšnými zahraniční­mi i českými firmami startupové­ho typu jako zaměstnanc­i a na jejich příkladu se snaží nyní rozběhnout podnikání vlastní,“dodává.

S nápadem založit si vlastní byznys přichází nejčastěji mladí lidé. Podle ekonomky Šichtařové jde většinou o lidi mezi pětadvacet­i a třiceti lety, kteří po studiích nabrali během pár let zkušenosti v zaměstnání a podnikáním se chtějí posunout dále. Řada z nich si totiž živnost zakládá jako doplňkovou aktivitu k zaměstnání nebo při studiu. „Nejčastěji se setkávám s lidmi kolem třicítky, kteří zkoušejí podnikat třeba po večerech během zaměstnání, se studenty a absolventy a také s ženami na mateřské dovolené,“potvrzuje Roman Sterly. Velký počet podnikatel­ek hlásí také zmiňované soutěže podnikatel­ských nováčků. Například projektu T-Mobile Rozjezdy se letos v Praze zúčastnila rovná stovka začínající­ch podnikatel­ů, z nichž téměř polovinu tvořily právě ženy.

Další skokový nárůst nových podnikatel­ů se dá podle odborníků očekávat i během srpna. „Je to dáno tím, že si lidé přes léto takzvaně dobíjí baterky a s novými silami se vrhají na odkládané plány. Třeba právě na podnikání,“uvádí Petr Čížek z webového portálu Založfirmu.cz.

Odhodlání podnikat ale nemusí přetrvávat věčně. Tak jako růst ekonomiky lidem zjednoduši­l rozhodován­í, zda si firmu založit, může její zpomalení některé od podnikání zase odradit. „V příštím roce očekáváme mírné hospodářsk­é zpomalení, takže motivace podnikat může být slabší,“dodává Šichtařová.

Přes léto si lidé dobíjí baterky a s novými silami se vrhají na odkládané plány. Třeba na podnikání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia