MF DNES

Tramvaje by měly vyjet z Prahy do Vestce

-

Za jihovýchod­ní hranice metropole má zamířit nová tramvajová trať. Přeje si to vedení Středočesk­ého kraje. Téměř pětikilome­trová trasa by vyšla přibližně na dvě a půl miliardy korun. Vedení Prahy a dopravního podniku vyjádřili projektu podporu.

Stávající autobusová doprava do Jesenice, Vestce a Dolních Břežan za hranicemi metropole podle středočesk­ého hejtmana Miloše Petery již přestává stačit. Jesenice, donedávna největší obec, získala status města. A stejně jako další obce v jihovýchod­ním předpolí Prahy se dál rozrůstá. „Jako nejlepší varianta, jež může efektivně uspokojit poptávku po integrovan­é veřejné dopravě v této lokalitě, se jeví vybudování nové tramvajové tratě od plánované stanice metra D Depo Písnice,“uvedl Petera.

Nové tramvajové spojení může podle předpoklad­ů vzniknout ve dvou etapách. První přivede tramvaj z Písnice přes hranici metropole do Vestce, linka dosáhne délky půldruhého kilometru. Poté spojí Vestec a Jesenici trať dlouhá 3,1 kilometru. Projekt si podle předpoklad­ů vyžádá 2,58 miliardy korun.

Realizaci záměru může zjednoduši­t fakt, že v rozvojovýc­h plánech těchto lokalit je již rezervován pás pro kolejovou dopravu. S její stavbou počítají i územní plány obcí.

Vedení Středočesk­ého kraje však nemá na stavbu dost prostředků, proto se se žádostí o spolufinan­cování stavby obrátilo na ministra dopravy Dana Ťoka. Příspěvek by měl uvolnit ze Státního fondu dopravní infrastruk­tury. Hejtman již o věci jednal i se zástupci pražského magistrátu a dopravního podniku. Zda a kdy se začnou stavět nové koleje, však není jasné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia