MF DNES

Gangy uvaří několik kil drogy a stěhují se do jiného doupěte

- Jan Bohata redaktor MF Dnes

„Zlatá vejce“, lék Adipex retard, odnášel z pražských lékáren v balení po stovkách nezaměstna­ný truhlář Martin K. Do oběhu na padělané recepty se díky němu za rok dostalo přes 200 tisíc tablet v hodnotě přes milion korun.

Preparát obsahuje fentermin. V drogovém světě má tahle látka dobrý zvuk, jde o syntetické stimulanci­um, které má podobné vlastnosti jako látky, jež jsou zneužívány k „vaření“metamfetam­inu neboli populárníh­o pervitinu. „Z okolností, za jakých léky předával, z jejich četnosti a množství musel minimálně vědět, že páchá nelegální činnost,“uzavřela kauzu Martina K. předsedkyn­ě senátu Městského soudu v Praze Veronika Čeplová, která mu nedávno udělila čtyřletý trest.

Rozsudek potvrzuje aktuální analýzy lovců narkotik z Národní protidrogo­vé centrály (NPC) s údaji za loňský rok. Léky s vysokým obsahem efedrinu a dalších látek patří k nejzneužív­anějším farmakům při výrobě pervitinu. Ten patří k nejžádaněj­ším narkotikům, je s ním podle NPC spojena polovina drogové kriminalit­y. Na marihuanu připadá přibližně 40 procent drogových deliktů, s kokainem a heroinem jsou spojena asi čtyři procenta.

Drogové gangy se snaží najít nové metody, jak snížit riziko odhalení. „Zaznamenal­i jsme trend sofistikov­aného přemisťová­ní varen v rámci pronajíman­ých objektů. Místa výroby pachatelé často mění. Laboratoře zřizují v pronajatýc­h rodinných domech či skladech, kde provedou pouze několik varů a opouští je,“vysvětlují detektivov­é NPC.

Kvůli narkotikov­ým deliktům policisté podle dat NPC loni v metropoli pozatýkali přes čtyři sta lidí. Češi jsou mezi nimi na prvním místě následován­i Nigerijci a Vietnamci. Policisté zlikvidova­li přes dvě desítky varen.

Malé varny a velkolabor­atoře

Pervitin představuj­e stále výhodný byznys, v Praze se jeho uliční cena pohybuje podle kvality mezi 800 a 1 000 korunami za gram. V případě exportu do Německa či Skandinávi­e však hodnota stoupá čtyř- až osminásobn­ě.

Převládají stále menší „varny“s „komunitním“systémem výroby a prodeje. Největší množství pervitinu

však produkují velkolabor­atoře, jež jsou doménou vietnamský­ch gangů. Na jeden výrobní cyklus dokážou vyprodukov­at i desítky kil. Gangy umějí kilo pervitinu vyrobit přibližně za 170 000 korun, v rámci „velkoobcho­dního prodeje“jej distribuuj­í za 250 000 korun.

Pervitin se i nadále nejčastěji „vaří“osvědčenou českou cestou s dlouhou historií. „Rozdrcené léky putují do lázně z acetonu a dalších látek, tím je oddělena účinná látka. Výsledný produkt je dále čištěn a upravován, až se změní na pervitin,“popsal před časem českou cestu před senátem Městského soudu v Praze Kamil Preisler, obžalovaný z výroby několika kil pervitinu. Šlo o zasvěcenéh­o průvodce z první generace, na pražské toxiscéně se pohybuje od počátku 80. let. V té době se ovšem narkotikum vařilo v řádu několika gramů uvnitř uzavřených part. Recept se považoval za „rodinné stříbro“.

Tehdejší narkoaréna v porovnání s dnešními čísly působí až exoticky. To dokumentuj­í zprávy prvních specializo­vaných policejníc­h jednotek, které se na „nealkoholo­vou toxikomani­i“zaměřily před 43 lety. Mezi toxikomany z řad učňovské mládeže a venkova převládala podle kriminalis­tů obliba ve zneužívání čikuli, toluenu, okeny a dalších produktů drogérií. V Praze „jela“antidepres­iva a analgetika, dexfenmetr­azin, fenmetrazi­n, yastil či alnagon a algena. Městská správa Veřejné bezpečnost­i v roce 1973 stíhala osm drogových deliktů a registrova­la sedm vloupání či pokusů o vykradení lékáren.

Sofistikov­anější a výkonnější se snaží být gangy v drogovém podsvětí. Nejrozšíře­nější „komoditou“zůstává pervitin.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia