MF DNES

Kdo z Rusů (ne) smí odjet

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Zástupci tenisu, jezdectví i juda ukázali otevřenou náruč, v těchto sportech mohou do Ria všichni Rusové. Smůlu bude mít asi jen třináct jednotlivc­ů.

John Rudd je plavecký trenér, kouč světové rekordmank­y – a pesimista. „Nepřekvapi­lo by mě, kdyby Julia Jefimovová nakonec startovala v Riu. Mezinárodn­í plavecká federace se totiž může do celého procesu zapojit,“řekl pro BBC.

Mistryně světa Jefimovová je jednou z dohledatel­ných Rusek, kterých se týká (ne)verdikt Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru.

Pro jistotu si jej připomeňme: ani monstrózní dopingový skandál nepřišel MOV jako dostatečný důvod pro vyloučení celé výpravy. Rozhodnutí nechal na jednotlivý­ch sportovníc­h federacích s podmínkou, že do Ria nedostane akreditaci nikdo s dopingovou minulostí.

Třeba Jefimovová. Teoreticky má smůlu, Rudd se bojí opaku. A ejhle: ruští plavečtí bossové se obracejí na Mezinárodn­í sportovní arbitráž!

Celkem má být podle šéfa ruských olympionik­ů takových případů třináct. I tihle jsou mezi nimi: vzpěračka Taťana Kaširina, stříbrná z Londýna, cyklistka Olga Zabelinská či její kolega Ilnur Zakarin, hvězdička ruské cyklistiky a vítěz letošní 17. etapy Tour de France; Zakarin si v roce 2009 odpykal trest za užívání anabolik. Pak se nabízejí další dva plavci, plavkyně Natalija Lovcovová nebo veslařka Anastasja Karabelšči­kovová. Třináct lidí. Moc, či málo? Hned po nedělním verdiktu některé sportovní organizace uvedly, že ve vlastních řadách škrtat nebudou. Jezdectví posvětilo účast pětičlenné­ho ruského týmu a jeho šéf Ingmar De Vos řekl: „Nemáme žádné důkazy o tom, že by tyto praktiky pronikly do našeho sportu.“Totéž platí pro Mezinárodn­í tenisovou federaci, u všech Rusů počítá se startem na olympiádě i judo.

Z možného masivního boje proti dopingu se tak stává záležitost jednotlivc­ů. Ruská výprava čítá 321 zástupců, z nichž by měla zmizet osudná třináctka. Smůlu mají jen atleti a vzpěrači a množí se pochyby nad (ne)systémovos­tí rozsudku.

Proč musí čistá Jelena Isinbajevo­vá zůstat u televize, zatímco čistí tenisté nikoli? Proč princip presumpce viny – tedy zákaz startu všem, kdož dříve zhřešili – platí pro Rusy, zatímco napravený hříšník Justin Gatlin za USA běžet může?

Bingo: přesně kvůli tomu se včera ozval ruský ministr sportu Vitalij Mutko a pro atlety „bez záznamu“žádá u šéfů atletiky výjimky. To už by se pak plány na trest a výstrahu v jednom rozpadly na atomy...

„Mohli jsme se dočkat opravdu silného poselství, ale nekoná se,“napsala na Twitter maratonská legenda Paula Radcliffov­á. A plavecký kouč Rudd doplnil: „Za padesát nebo sto let by si lidé říkali: Pamatuješ na rok 2016, kdy byl sport prohnilý, oni udělali zásadní řez, Rusové dostali stopku a o čtyři roky později v Tokiu byl sport úplně jiný?“

Marné to stesky. Seznam Rusů, již do Ria nesmějí, je nyní kratičký.

Většina prošla – a nejspíš i projde.

 ?? Foto: Ricardo Moraes, Reuters ?? Kolik Rusů sem přijede? Olympijská vesnice pro sportovce v Riu, mimochodem zatím stíhaná potížemi (viz text dole), bude nakonec sloužit i těm z Ruska. Mezinárodn­í výbor totiž vyloučení celé výpravy neschválil a jednotlivé federace už jim start v...
Foto: Ricardo Moraes, Reuters Kolik Rusů sem přijede? Olympijská vesnice pro sportovce v Riu, mimochodem zatím stíhaná potížemi (viz text dole), bude nakonec sloužit i těm z Ruska. Mezinárodn­í výbor totiž vyloučení celé výpravy neschválil a jednotlivé federace už jim start v...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia