MF DNES

Boj o důvěru může začít, rozhodčí čekají velké změny

- — Miloslav Novák

Když v tiskovém sále ve strahovské­m sídle fotbalové asociace usedl za dlouhý stůl před novináře, vypnul si nejdřív oba mobilní telefony a představil se. „Jmenuji se Michal Listkiewic­z, je mi třiašedesá­t a jsem novým předsedou komise rozhodčích. Mluvit budu česko–polsky.“

V ruce držel malý slovník, v kterém během své úvodní tiskovky v Česku často listoval. „Je to první suvenýr, který jsem tady na asociaci dostal,“prohodil s úsměvem, a jak řekl, tak učinil – často si pomáhal polskými slovíčky. „A jsem naprawde bardzo rád, že tady s vámi můžu mluvit.“

Čeká se od vás, že vrátíte důvěru v rozhodčí. Víte o tom?

Vím, že u vás byly s rozhodčími problémy. U nás v Polsku jsme je měli taky, a velké. Ale dva tři roky tvrdé práce to změnily. Dnes je pověst polských sudích velmi dobrá. Chci, aby byla i v Česku.

Dva tři roky je strašně dlouhá doba, nemyslíte?

Je mi jasné, že dva roky čekat nemůžeme. Mým cílem je, abychom měli důvěru fanoušků i novinářů do konce roku. Aby se v druhé polovině sezony řeklo, že je to lepší.

Jak toho chcete dosáhnout?

Minulý týden jsme měli v Rožnově seminář. A když jsem viděl ohromný potenciál nováčků, kterých máme na listině osmnáct, byl jsem nadšený. Jak zvládli fyzické testy, jak perfektně mluví anglicky.

V Evropě čeští sudí nepískají zle, ale v domácí lize dělají chyby. Fanoušci nevěří, že neúmyslně. Co změníte, aby to bylo jinak?

Zavedeme trojitou kontrolu. Ke zprávě delegáta přibude pohled našeho spolupraco­vníka, který bude zápas sledovat z hlediště nebo v televizi. A zatřetí budou sudí dělat vlastní hodnocení.

V čem to jejich hodnocení bude spočívat?

Podívají se na video a s odstupem zhodnotí sami sebe. Dostanou na to tři dny. Prostě udělají analýzu svých chyb. Je normální, když to dělají trenéři s hráči. Tak proč by to nemohli dělat i sudí?

Co bude analýza obsahovat?

Nejde nám o to, aby popisovali celé utkání, ale tři čtyři klíčové momenty. Chceme vědět, proč udělali to konkrétní rozhodnutí. V čem je příčina, že odpískali nebo neodpískal­i penaltu atd. Jestli špatně viděli, nepomohl jim asistent, ztratili na vteřinu koncentrac­i. Když bude sudí upřímný, nemám s tím problém.

A když upřímný nebude?

Všichni uvidí jasnou penaltu a on ne? Ale chtěl bych upozornit, že chyby se stávat budou. Za hrubou chybu může jedno, dvě, tři kola stát.

„Mým cílem je, abychom měli důvěru fanoušků i novinářů do konce roku.“

Minulá komise pozastaven­í delegace nezveřejňo­vala. Co vy?

Ano. Já osobně uvidím tři čtyři zápasy za kolo, kolegové taky. Každé pondělí si sedneme a všechno vyhodnotím­e. K naší otevřenost­i snad přispěje i to, že rozhodčí může být po utkání k dispozici novinářům.

Jak často budete v Praze?

Budu tady, jak bude zapotřebí. Plánuju, že přijedu v pátek, v sobotu a v neděli půjdu po fotbalech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia