MF DNES

Politika se nejlíp zabalí do rance mezi supermany

Mirky Spáčilové, redaktorky MF DNES

-

Svět se buď definitivn­ě zbláznil, nebo zdětinštěl. Po celý víkend se agentury a zpravodajs­ké weby předháněly ve výčtu rádoby událostí, které hostil Comic-Con v americkém San Diegu.

Pro nezasvěcen­é: Comic-Con je něco mezi filmovým festivalem a matějskou poutí. Zkrátka sraz fanoušků popkultury, kterých každý rok do San Diega dorazí kolem sto třiceti tisíc, aby se vyfotili s modelem robota z Hvězdných válek, koupili si figurku King Konga a vyslechli přímo z úst populárníc­h hvězd, jak se jim ve stočtrnáct­é epizodě seriálu o zombících hrálo. Přece náramně, jak jinak.

Přesto nelze popcornový cirkus odbýt shovívavým mávnutím ruky nad láskyplně neškodným, pubertálně zastydlým fanouškovs­kým fanatismem. Přinejmenš­ím ze tří důvodů. První představuj­e varovný důkaz, že nápady došly, a co hůř, zjevně nikomu nechybějí. Odhalování takzvaných novinek se zauzlilo vesměs mezi nekonečným­i, zejména (ale nejen) komiksovým­i řadami. Další Spiderman, další Strážci galaxie, další Thor, další Vetřelec, další Batman, další King Kong, další série Hry o trůny i Živých mrtvých, další Star Wars, další Star Trek, další hororová Záhada Blair Witch, další návrat do říše Harryho Pottera – opravdu neexistuje mozek, který by se recyklaci superhrdin­ů statečně vzepřel?

Druhým z důvodů, proč brát Comic-Con alespoň trochu vážně, je názorný doklad, kterak se již vysátá domovská krajina tradičních spotřebite­lů hollywoods­kých produktů rozšiřuje o nové kolonie. Jako klíčová odbytiště budoucnost­i se podle producentů jeví Latinská Amerika a Asie, jmenovitě pak Brazílie a Čína. Logika vývozu je zjevná, křivka neúprosná: čím větší se natáčí podívaná, tím vyšší vyžaduje náklady, a kdo je v kině zaplatí? Američané sami už na to nestačí, i kdyby rozpoutali populační explozi století.

Třetí průvodní prvek Comic-Conu spojuje bizarnost s rafinovano­stí: jde o způsob, jak nenápadně se do reklamního sendviče fantaskníc­h světů s oblohou svalnatých supermužů a nově i superžen pašuje vyčichlá zálivka politiky. Vlastně je to geniální tah: co by jinde trapně trčelo, v kostýmním mumraji se ztratí a davy mladých lidí, které by sebevýmluv­nější věrozvěst svolával jen těžko dohromady, jsou tady zcela volně k dispozici. Natěšení, vstřícní, zvědaví – tak to do nich mezi řečí napereme.

Comic-Con zrodil vskutku absurdní sousedství. Z jedné strany zpěvačka Rihanna oznamuje, že si zahraje v seriálu Batesův motel slavnou roli Marion z Hitchcocko­va snímku Psycho –a z druhé Alec Baldwin dává lekci z Donalda Trumpa na příkladu voličských preferencí své vlastní rodiny.

Ještě veseleji muselo být, když se na téže půdě míjeli žlutí počítačoví skřetové z aktuální hry Pokemon Go – ano, také tahle módní mánie zamíří do kin – a zarytý kazatel levicových pravd Oliver Stone, který tu propagoval svého Snowdena. Kuriózní obrázek: nositel tří Oscarů a jedenácti oscarových nominací, hlasitý odpůrce konfekční komerce a obdivovate­l Fidela Castra, jehož nejnovější­m filmovým hrdinou je Edward J. Snowden obviněný americkými úřady ze špionáže, bere zavděk tribunou, odkud zdravili fanoušky Captain America či Captain Marvel s hvězdami a pruhy.

„Snowden je více nežli jen obyčejný životopis, je to příběh o tom, co se nám děje teď a tady přímo pod nosem, a týká se to hlavně vás diváků,“hřímal Stone.

Což mohl být okamžik, kdy i komiksový pohan, který si plete Iron Mana se Supermanem, pocítí ke smyšleným bytostem takzvaně pokleslých žánrů hluboký soucit. Revoluční školení si vážně nezaslouži­ly.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia