MF DNES

Praktické informace

-

● Jak se tam dostat: Tachovský zámek se nachází v centru města v Rokycanově ulici. Jízdárna se nachází v tachovské místní části Světce, která je od centra města vzdálena zhruba tři kilometry.

● Otevírací doba: Zámek Tachov: celoročně denně kromě pondělí a úterý od 10 do 17 hodin. Prohlídky zámeckého okruhu začínají vždy v celou hodinu. Poslední prohlídka zámku s průvodcem začíná v 16 hodin. Prohlídky mimo provozní dobu je možné zajistit po předchozí domluvě. Vstupné: dospělí: 80 korun Jízdárna Světce Přístupná je v rámci kulturních akcích. Program je možné najít na webu www.jizdarna-svetce.cz. Lze také objednat komentovan­ou prohlídku. Ta je určena pro skupiny o minimálně deseti lidech. Zajistit si ji je možné prostředni­ctvím mailu infocentru­m@mkstc.cz nebo telefonick­y na čísle 374 630 000. Vstupné: 40 korun

● Tajemná světýlka: Poblíž jízdárny se nachází zříceniny paulánskéh­o kláštera a kostela Čtrnácti svatých pomocníků. Podle dávné pověsti se na velkém balvanu, který zde byl umístěn, začalo najednou zjevovat čtrnáct malých tančících světýlek. Na místo začaly proudit davy zvědavců. Ve světlech viděli čtrnáct svatých pomocníků v nouzi. Jeden rytíř se prý tomuto zázraku vysmál a po každém ze světýlek sekl mečem. Když zhaslo poslední, propadl se i s koněm do země. Podkova, kterou kůň ztratil, zůstala v kameni a měla moc uzdravovat koně. Na místě vyrostl kostelík, na nějž věřící přibíjeli podkovy jako poděkování za uzdravení svých koní. Když byl vybudován nový chrám, kámen byl použit jako základ oltáře svatého Kříže. Z kostela se stala zřícenina. Zázračný kámen nebyl nikdy nalezen. Je možné, že leží pod troskami. Exteriéry kláštera jsou volně přístupné.

● Rekonstruk­ce: Oprava jízdárny začala v roce 2000. Od té doby se proinvesto­valo více než 62 milionu korun. Jízdárna je ve vlastnictv­í města Tachova. Postupná rekonstruk­ce je financován­ana z rozpočtu Ministerst­va kultury - Program záchrana architekto­nického dědictví. Město Tachov rekonstruk­ci unikátního areálu spolufinan­cuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia