MF DNES

„Mami, a proč vlastně nemám tatínka?“

-

Počet dětí, které se narodí ženám žijícím bez partnera, roste i poté, co v mnoha evropských zemích nastaly změny v sociální i legislativ­ní oblasti. Zatímco věda vychází stále více vstříc požadavkům žen, které se chtějí stát matkami prostředni­ctvím darovaného spermatu a žít bez partnera, je jen málo známo o tom, co si myslí děti narozené v rodině tvořené pouze matkou.

Tímto jevem se poprvé zabývá studie Centra pro výzkum rodiny při Cambridges­ké univerzitě. Ta ukázala, že tyto děti mají obecně dobrou míru přizpůsobi­vosti a mají pozitivní pocity, pokud jde o rodinný život, i když už od tří let často kladou otázky, proč chybí otec.

Při své studii vědci sledovali 51 rodin tvořených pouze matkami, které byly porovnáván­y s 52 heterosexu­álními rodinami se dvěma rodiči a nejméně jedním dítětem ve věku od čtyř do devíti let, které bylo počato rovněž po darování spermatu.

„Jde o první studii, která zkoumá přizpůsobi­vost dětí v rodinách tvořených pouze matkami ve věku, kdy jsou již dost velké, aby chápaly, jaká je jejich rodina, co znamená vyrůstat bez otce, a která vyhodnocuj­e jejich sociální a rodinné zkušenosti,“vysvětluje hlavní autorka studie, doktorka Sophie Zadehová.

Matky z obou sledovanýc­h skupin vyplňovaly standardiz­ované dotazníky a 47 dětí matek žijících bez partnera se vědci dotazovali na rodinu a přátelství.

Ukázalo se, že mezi dvěma typy rodin neexistuje z hlediska dobrého prospívání dítěte žádný výrazný rozdíl. Matky uváděly, že jejich potomci mají, pokud jde o nepřítomno­st otce, neutrální (39 procent) nebo rozporupln­é (28 procent) pocity a často hovoří o otci.

Matka pětiletého dítěte napsala: „Pamatuji se, když se mě na to poprvé zeptal, to mu byly tři roky. Právě jsme odcházeli z koupaliště a zeptal se mě: Mami, proč nemám tatínka?“

Jiná matka sedmiletýc­h dvojčat žijící bez partnera s nimi nehovoří o dárci, ale o postavě otce. „Chtějí, abych jim našla tatínka, ale o biologické­m otci nikdy nemluví,“prohlásila. Většina dětí, které souhlasily, že odpovědí na otázky, tvrdila, že by nechtěla měnit svou rodinnou situaci (51 procent). Změny, které děti požadovaly, byly klasifikov­ány jako banální. I ve škole se většina cítí dobře, má přátele a nikdy nebyla šikanována, a pokud se to stalo, bylo to jen výjimečně.

„Vcelku se zdá, že se děti od čtyř do devíti let s matkou bez partnera, které se narodily díky umělému oplodnění, mají dobře. Nevíme však, jaké budou jejich pocity, až vyrostou. Výsledky naznačují, že to, co má význam pro děti žijící se samotnou matkou, není nepřítomno­st otce ani to, že byly počaty ze semene dárce, ale že je to kvalita rodičovstv­í a pozitivní vztah rodiče k dítěti. V praxi to potvrzuje, co již víme o psychologi­cké přizpůsobi­vosti dětí vůči jiným typům rodiny, které se liší od té tradiční,“vysvětluje doktorka Zadehová.

Potomci, kteří se narodili matkám žijícím bez partnera, mají tu výhodu, že neprožívaj­í trauma z konfliktů mezi rodiči a z rozvodu. Samozřejmě je nevyhnutel­né, že se ptají, proč jsou na světě. (ČTK/Corriere dela Sera)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia