MF DNES

Stříbrná tečka. Česko má z Ria 10 medailí

- Tomáš Macek reportér MF DNES v Rio de Janeiru

A zase on, zase ještě jedna medaile na konec. Před čtyřmi lety biker Jaroslav Kulhavý v poslední den olympiády v Londýně slavil zlato, včera pak na závěr her v Rio de Janeiru získal stříbro.

Tahle tečka zaokrouhli­la počet českých cenných kovů na deset. Tolik jich původně bylo také minule v Londýně, kde však nakonec přišel ještě dodatečně udělený bronz oštěpaři Vítězslavu Veselému kvůli dopingu jednoho ze soupeřů.

Hlavní rozdíl je ale zřejmý: oproti čtyřem šampionům z olympiády v roce 2012 nyní výprava získala jen jedno zlato díky judistovi Lukáši Krpálkovi. Kromě něj oslavovala dvě stříbra a hned sedm bronzů.

„Bronzovou medaili bereme jako klíčovou,“žertoval při hodnocení šéf Českého olympijské­ho výboru Jiří Kejval. Češi kvůli tomu spadli v pořadí národů nečekaně nízko, na 43. místo. Na absolutní počet cenných kovů by ale obsadili dělenou 27. příčku. „Držíme pozice. Podle mě je to dobré – vzhledem k situaci, v níž se český sport nachází, a nejméně početné výpravě, která tu byla,“řekl Kejval. (nem)

Jaroslav Kulhavý zvedá v cíli triumfálně pěst. Ne, nejede si pro zlato jako na konci her v Londýně. Přesto má k oslavě pádný důvod. V Riu končí stříbrný. „Spokojenos­t je obrovská,“říká. Má medaili vyválčenou z bolesti. Stejně jako oštěpařka Špotáková završil v její záři sezonu, která pro oba začala jako ze zlého snu. Lámáním kostí. Při přípravném závodě na Kypru přeletěl v březnu přes řídítka a ze skalky, přivodil si komplikova­nou zlomeninu ruky. „Slyšel jsem, jak mi v ní chrastí,“líčil tehdy.

Nyní stojí v X parku v Riu na stupni pro druhého muže olympijské­ho klání a pronáší: „Kdyby mi to někdo řekl ve chvíli, kdy mi sundávali sádru, tak tomu neuvěřím.“

Pouze Nino Schurter byl nad jeho síly. Švýcar dosáhl na titul, který postrádal a který mu Kulhavý v Londýně vzal. „Můj příběh je nyní kompletní,“komentoval své zlato. Svedli bitvu v bahnu a kamení. Noční průtrž mračen změnila charakter trati. Z příliš suché, kde se při tréninku smýkala kola, učinila příliš mokrou a rozbředlou. Mnozí jezdci slézali z kola, pád stíhal pád.

„A zde je aktuální mistr světa, jenže na silnici. Peter Sagan,“představov­al hlasatel slovenskou celebritu. Postavení na startu určil světový žebříček bikerů, a tak Sagan vyrážel do závodu až jako úplně poslední ze sedmé řady, za borci z Lesotha, Rwandy či Guamu.

Stačily tři minuty a probil se ze 49. místa na třetí. Ale po další čtvrthodin­ě defekt pohřbil jeho olympijské ambice. Ztrácel a vzdal.

Kulhavý si na startu vycvakl pedál, jel až dvacátý. „Ježišmarja,“vyděsil se trenér Viktor Zapletal.

Celé kolo se probíjel vpřed, ale najednou byl v čele. Zapletalov­i se ulevilo. Záhy nastal očekávaný scénář: Schurter na 9. kilometru zaútočil a unikal všem. Nikoliv však nadlouho. Zatím ještě ne. Dojel ho Španěl Coloma. A potom i obhájce titulu. Španěla setřásli, zůstali dva. Zase jen já a Nino, pomyslel si Kulhavý. Souboj dvou velikánů své branže se rozhořel naplno. Olympijský šampion z Londýna proti pětinásobn­ému mistru světa.

„Tahal jsem rovinky, Nino moc střídat nechtěl,“popisoval Kulhavý. „Ale já jel, abychom si udělali před ostatními náskok. Nino jel na vítězství, já na medaili.“

Zvlášť když se dostavila bolest, kterou nečekal. Od třetího kola ho šeredně bolel žaludek. Lekl se: Copak ze sebe vyhážu všechno dnešní jídlo? Pak si nařídil: Musím se soustředit na boj sám se sebou.

V předposled­ním kole přišel Schurterův úder číslo 2. Tak drtivý, že český sok brzy zaostával o 20 vteřin a jeho ztráta narůstala.

„Ultima volta,“křičel hlasatel. Poslední kolo. Když do něj Kulhavý vjížděl, Zapletal na něj křičel: „Jeď na jistotu. Hlavně neudělej chybu. Máš odstup od dalších.“

Chybu neudělal. Schurter uháněl pro zlato, on kontrolova­l stříbro. A v cíli slavili oba. „Járo, ty vole, dobrý,“hlaholil Zapletal. Vzápětí před reportéry plánoval: „Teď mají Jarda i Nino z olympiád zlato a stříbro. V Tokiu si dají za čtyři roky rozstřel.“

V Riu mise 105 českých olympionik­ů právě končila. Na konto výpravy přibyla desátá medaile. Češi vyrovnali počet cenných kovů, které získali na sportovišt­ích v průběhu minulých her v Londýně.

Jen zlata je výrazně méně, oproti tehdejším čtyřem jen jedno od judisty Krpálka. I proto figuruje Česko v páté desítce pořadí zemí, zatímco v Londýně bylo devatenáct­é.

Včera pozdě večer pak vlajkonoš Josef Dostál a další sportovci vstoupili na stadion Maracaná.

Nastal čas říci sbohem. Oheň XXXI. letních her dohasínal.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Jaroslav Kulhavý Český biker si včera dojel pro stříbro a získal tak už druhou olympijsko­u medaili.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Jaroslav Kulhavý Český biker si včera dojel pro stříbro a získal tak už druhou olympijsko­u medaili.
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Stříbro z vojenského cvičiště V pestrobare­vných maketách domků u trati brazilská armáda obvykle nacvičuje vojenské akce. Biker Jaroslav Kulhavý (vpravo) tu v 31 letech vyválčil stříbro. Porazil ho jen Švýcar Nino Schurter, s nímž jel dlouho na špici...
Foto: Michal Sváček, MAFRA Stříbro z vojenského cvičiště V pestrobare­vných maketách domků u trati brazilská armáda obvykle nacvičuje vojenské akce. Biker Jaroslav Kulhavý (vpravo) tu v 31 letech vyválčil stříbro. Porazil ho jen Švýcar Nino Schurter, s nímž jel dlouho na špici...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia