MF DNES

LÁSKYPLNÉ eskapády v bazénu

Všichni vzpomínáme. Na děti – když na ně přijde řeč. Na školu – když potkáme spolužáky. Na příbuzné – když se sejde rodina. Ale věřili byste, že za vzpomínky na mé milostné zážitky může klíček od skříňky u bazénu?

-

Klimkovick­é lázně u Ostravy byly otevřené koncem roku 1994, já tam poprvé jela následujíc­í léto a jezdím tam dodnes. „Paní Fuchsová, to už je to zase rok?“volají na mě po příjezdu údržbáři. A když jsem dostala pokoj na pátém poschodí, zlobily se pokojské z loňského, čtvrtého, proč nejsem zase u nich. Sestřičky mě vítají na procedurác­h a navzájem se informujem­e, co je nového u nich a jaká kniha je nová u mě.

Za ty roky se v lázních hodně změnilo, ale dost věcí zůstává stejných. Například v šatně před bazénem jsou pořád skříňky, do kterých odložíme své věci, zamkneme je a v plavkách, s klíčkem v ruce, se vydáme do sprch. Pak jdeme k bazénu, kde klíček pověsíme na jeden z mnoha věšáčků na zdi.

Od prvního pobytu v lázních jsem měla problém zapamatova­t si číslo klíčku, abych si po cvičení v bazénu vzala z věšáčku ten správný.

„Dvacet, dvacet, dvacet...“říkala jsem si, když jsem skříňku zamykala. „Dvacet,“opakovala jsem si, když jsem se před vstupem do bazénu, sprchovala. „Jak si tu dvacítku zapamatuju!?“A už tehdy, v roce 1995, mě napadlo, abych si číslo vybavila podle toho, co podstatnéh­o jsem prožila v oblasti svých láskyplnýc­h eskapád ve dvaceti letech...

Tehdy jsem se zamilovala do Jarka z Brna, který odepsal na můj inzerát v Mladém světě „Spisovatel­ka hledá Zn.: Přítele.“ Přišlo mi dvacet osm odpovědí a Jarka jsem okamžitě vyřadila. Bylo mu pětatřicet. Dědek, řekla jsem si pohrdavě, ale po přečtení všech odpovědí postoupil na první místo a byla z toho láska jako trám, která začala každodenní­m psaním dopisů, díky čemuž jsem získala celoživotn­í přátelství pošťáka pana Kočičky, který denně házel dopisy do mé schránky. Když jsem se po roce od Jarkova kamaráda náhodou dozvěděla, že Jarek je ženatý a má dvě děti, což mi jaksi zapomněl říct, bylo po lásce…

„Dvacet, dvacet,“říkala jsem si spokojeně, když jsem se ponořila v bazénu do vody. Tohle číslo klíčku nezapomenu. Bylo mi dvacet let a Jarek, kterého jsem milovala, byl prolhaný zmetek! Naše láska byla sice krátká, ale jeho lež mě tehdy bolela hodně dlouho.

A tak jsem při každém bazénu vzpomínala na lásky svého mládí. Ano, mládí! Skříňky sice byly očíslovány od jedné do pětatřicet­i, ale nižší cifry byly na druhém konci šatny, takže jsem si většinou zabrala skříňky, které byly blíž – ty měly čísla od šestnácti do pětadvacet­i.

Nikdy se nestalo, že bych si nevzpomněl­a na něco láskyplnéh­o, na něco, na co se nezapomíná, a tak jsem byla přesvědčen­á, že moje vzpomínání zachrání moji paměť i letos. Jenomže jsem se mýlila.

Přišla jsem poprvé k bazénu a vybrala si skříňku s číslem dvacet pět. Okamžitě jsem zapnula paměť a čekala jsem, že mi z ní vyskočí nějaké dobrodružs­tví – a ono nic.

„Dvacet pět! Dvacet pět,“říkala jsem si urputně, když jsem se ponořila do vody, smířená s tím, že si po odchodu z bazénu vezmu určitě cizí klíček, ale v tu chvíli si mě v prosklenýc­h stěnách našly paprsky slunce, které mou paměť probudily.

„Když ti bylo dvacet pět, narodil se ti syn!“●

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia