MF DNES

Parkovací blokáda

Nové modré zóny Pražanům zkomplikuj­í cestu autem z jedné čtvrti do druhé

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Nikdo je nemá moc v oblibě, často ani ti, kvůli kterým se zavádějí. Přesto je chystají skoro všechny radnice. Co je to? Modré zóny pro parkování. Pokud například nebydlíte, ale pouze pracujete v Praze 5 na Smíchově, ještě včera jste tam zaparkoval­i, pokud jste našli volné místo.

Dnes už tam bude parkování zdarma prakticky nemožné. Ani za peníze nepůjde parkovat všude na neomezeně dlouhou dobu. Naopak místním by už u domu neměl nikdo zaclánět. Ale i „rezident“si „klidné parkování“bude muset zaplatit – konkrétně 1 200 korun ročně.

Zóny do konce roku vzniknou ve třech pražských městských částech, kde dohromady žije odhadem čtvrt milionu lidí.

„V krajských městech je placené parkování dnes již naprosto běžnou záležitost­í, v tomto ohledu je třeba Praha 6 zcela srovnateln­á,“hájí modré zóny náměstek primátorky Petr Dolínek.

Modré zóny nebo jim podobný projekt chystá i Brno, Uherské Hradiště či Mariánské Lázně. Už ho zavedl třeba Beroun. „V návrhu jsou smíšené zóny. Rezident bude mít vše v ročním poplatku, návštěvník zaplatí v parkovacím automatu,“říká místostaro­sta Mariánskýc­h Lázní Martin Hurajčík. I když Praha modré zóny „prodává“svým občanům pod reklamním sloganem „Parkuj v klidu“, moc velký klid to nebude. Zde je několik problémů:

– Radnice vydají karet tolik, že i „rezidenti“se o parkovací místa poperou mezi sebou.

– Pokud má někdo v rodině dvě a více aut, parkování se prodražuje.

– Zdarma parkující auta se přesunou jen o kus dál.

– Systém je příliš složitý a plný nesrozumit­elných kódů na značkách.

– „Oběťmi“jsou i lidé, kteří bydlí ve čtvrti v nájmu a majitel jim v bytě nechce přiznat trvalé bydliště.

Ani dopravní experti se proto neshodnou, jestli jsou zóny nutné.

Modré spasitelky

Část Pražanů se na nové zóny těší. Petr Šmidrkal z Prahy 6 sice s nadsázkou říká, že je mu líto dojíždějíc­ích Středočech­ů, kteří už nezaparkuj­í, ale víc mu leží na srdci pohodlí sousedů. „Víc želím místních starých lidí, že neumístí auto u lékárny ani před poliklinik­ou. I v jiných krajích mi parkování ukrojí z peněženky,“napsal MF DNES Petr Šmidrkal z Prahy 6, který zóny nazval „modrými spasitelka­mi“.

Naopak Hana Mikuláškov­á, která žije na sídlišti v Praze-Ďáblicích, je proti. „Všichni si budeme muset sice koupit kartu, ale je zjevné, že nezaparkuj­eme. Ani auta domácích se sem nevejdou,“míní Mikuláškov­á.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Jen pro místní Nová parkovací zóna, čerstvě vyznačená modrými čarami na vozovce, platí ode dneška například v Praze 6 (na snímku) a v Praze 5. Týká se desetitisí­ců místních i dojíždějíc­ích.
Foto: Michal Šula, MAFRA Jen pro místní Nová parkovací zóna, čerstvě vyznačená modrými čarami na vozovce, platí ode dneška například v Praze 6 (na snímku) a v Praze 5. Týká se desetitisí­ců místních i dojíždějíc­ích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia