MF DNES

Běženci dál žijí v tělocvičná­ch

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Nejpozději do začátku nadcházejí­cího školního roku měly být všechny tělocvičny a sportovní haly, které loni německé úřady zabraly pro nouzové ubytování běženců, znovu volné. Nestalo se tak. Na vyklizení a následnou opravu čekají po celém Německu ještě tři stovky hal.

V Severním Porýní-Vestfálsku je stále obsazeno 142 hal, dalších 34 v Bádensku-Württember­sku a 24 v Kolíně nad Rýnem a okolí. Situace je napjatá také v Berlíně, kde je stále zabraných přes padesát hal. Naopak v Bavorsku, kde ještě letos v dubnu bylo mimo provoz asi sto hal, už jsou všechny volné.

K ubytování běženců se od loňska, kdy jich do Německa přišlo kolem milionu, využívalo kolem tisíce tělocvičen po celé zemi. Mělo jít jen o dočasné řešení, než úřady najdou vhodnější místa k trvalejším­u pobytu. Nyní se však úřady zdráhají uvést bližší datum, ke kterému by se měly zbývající haly uvolnit.

Některé sportovní kluby musely výrazně omezit činnost, jiné s hromadným odchodem členů skončily. Desetitisí­ce eur, které jim v rozpočtu chybí kvůli výpadku členských poplatků a nájmům za skladování nářadí, úřady ponechávaj­í z velké části bez náhrady.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia