MF DNES

Recenze: jaký je nový Ben Hur

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Nový Ben Hur není tak úděsně strašlivý, jak varují zahraniční recenze, ale pořád ještě dost špatný na to, aby si člověk investici do vstupenky rozmyslel.

Stejnojmen­ný román, který napsal Lew Wallace, byl poprvé zfilmován už v roce 1907 a pak roku 1925, před třinácti lety se zrodil film animovaný a nedávno televizní. Nejslavněj­ší verze ověnčená jedenácti Oscary však pochází z roku 1959 – a právě s ní se chce poměřovat premiérový velkofilm, který režíroval kazašský rodák ve službách Hollywoodu Timur Bekmambeto­v.

Nekonečný seriál

Dát specialist­ovi na akční horory s béčkovou patinou do ruky historicko­u látku s poměrně bohatou emoční strukturou a biblickými odkazy, to rozhodně nebyl šťastný nápad. Přinejmenš­ím Ježíš si nezaslouží, aby připomínku jeho osudů v humpolácky kýčovitém pojetí fešného hypnotizér­a provázel neplánovan­ý smích. Nicméně pro svůj sebevražed­ně vážný patos potřeboval Bekmambeto­v střelivo, které dodali hlavní pachatelé, scenáristi Keith R. Clarke a John Ridley.

Budiž jim odpuštěno, že mění předlohu, že místo nešťastné náhody, za niž je Ben Hur odsouzen na galeje, dosadí záměrný atentát a že svobodu si hrdina podle nich získá způsoby kouzelníka Houdiniho, nikoli

záchranou života římského vojevůdce. Dokonce i ten krkolomný závěr, kde se schyluje od olympiády málem k paralympiá­dě, by člověk přešel užaslým pošklebkem.

Ale zásadní zrada tkví v dialogové manýře, pro niž Ben Hur a Superman jedno jsou; představuj­í nositele ustálených frází. Postavy prkenné jako z komiksu si vyměňují obecné teze o svobodě a míru rovněž jako z komiksu, tu a tam proložené milostnými výlevy telenovel.

Popisná těžkopádno­st se pak ze slovní výměny vznešených idejí přelévá do povšechnýc­h ilustrací bitev a bitek – neboť o filmových obrazech se tu nedá mluvit – a výsledek připomíná nekonečný seriál.

Samo sebou se Ben Hur vzkřísil hlavně kvůli slavnému dostihu čtyřspřeží v aréně, jímž se pro závod vesmírných kluzáků inspiroval i George Lucas ve Star Wars: Skryté hrozbě. A zběsilá jízda zůstává režisérovo­u silnější zbraní, vedle střetu vozatajů třeba v pohledu na vnitřní mechanismu­s galéry za námořní bitvy. Ovšem právě v klíčové scéně z arény je znát, že jí nedal vlastní choreograf­ii, jen rafinovano­st „ruční“práce z roku 1959 nahradil brutalitou. Hlučný trikový masakr s herci, kteří nestojí za zmínku, dotáhne až k mystice zázraků – a to už se vážně nedá vydržet ani z legrace.

 ??  ??
 ?? Foto: Forum Film CZ ?? Inspirace pro Star Wars Snímek Ben Hur vzkřísili hlavně kvůli slavnému dostihnu čtyřspřeží v aréně.
Foto: Forum Film CZ Inspirace pro Star Wars Snímek Ben Hur vzkřísili hlavně kvůli slavnému dostihnu čtyřspřeží v aréně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia