MF DNES

Jak budou fungovat zóny v Praze a v jiných městech

-

● Dnes se zavádí nové parkovací zóny v části Prahy 5 (okolí Anděla na Smíchově) a v Praze 6 (čtvrť Dejvice).

● I když se projektu říká zjednoduše­ně „modré zóny“, ve skutečnost­i se zavádí čtyři různé druhy zón. Kromě modrých to jsou ještě fialové, zelené a oranžové. Například v Praze 6 budou modré zóny nyní zabírat třetinu celé městské části.

● Modrá zóna s čárou na vozovce je určená především obyvatelům dané čtvrti.

● Ostatní v ní smějí nechat auto maximálně na tři hodiny a zaplatí prostředni­ctvím mobilní aplikace „virtuální parkovací hodiny“. Modrá zóna je ale také jediná, kterou poznáte podle opravdovýc­h čar příslušné barvy na vozovce. Naproti tomu typově v oranžové zóně není na dlažbě oranžová barva (budou tam bílé čáry) a zóna se pozná jen podle barvy na dopravní značce.

Fialová zóna se od modré liší v tom, že hostům odjinud umožňuje delší parkování než modrá.

Už ne jen tři hodiny, ale až 24 hodin, záleží jen na vaší peněžence.

Oranžová zóna se pozná podle toho, že v ní mají všichni stejná práva. Tady vám nepomůže, že jste rezidenti. Všichni tam smějí nechat auto maximálně na tři hodiny a samozřejmě za poplatek. Aby to bylo ještě složitější, dost často v oranžové zóně režim platí jen ve dne a po osmé večer si tam každý může parkovat zadarmo. Poslední je zelená zóna, tedy parkoviště P+R pro mimopražsk­é na kraji města.

A zde je ceník: takzvaný rezident zaplatí za roční parkování 1 200 korun. Pokud chce ale do zón přihlásit i druhé auto v rodině, už by to vyšlo na 12 tisíc korun. Někteří komunální politici tak svým spoluobčan­ům celkem nepokrytě radí, aby vůz přepsali třeba na manželku.

Radnice vyhodnotí dopad zón po půl roce a případně je rozšíří dál ke kraji Prahy.

Koncepce dalších měst se od Prahy liší hlavně v tom, že na svých zónách tolik neomezují čas parkování. Například v Uherském Hradišti, kde celý systém startuje od 5. září (a karty se vydávají od 29. srpna), je možné kvůli naložení a vyložení zavazadel z auta zastavit volně. Jinak zaplatí rezident 100 korun na rok a návštěvník běžnou taxu, která bude 10 korun za první hodinu a pak od 10 do 40 korun za další hodiny. Bude záležet na konkrétní ulici.

V Brně bude parkování hodně záviset na denní době. Rezidenti by měli mít reservé jen v noci.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia