MF DNES

Vlastně chceme, aby se nejezdilo do Prahy

-

Přestože systém modrých zón se na první pohled tváří, že pěkně roztřídí parkující auta po žádané čtvrti, místostaro­sta Prahy 5 mluví o smyslu regulace parkování otevřeněji. Samozřejmě jde o to, aby lidé odjinud přesedli do metra, autobusu a tramvaje. „Pokud jedete vozidlem, je to mimořádná situace a musíte si to zaplatit,“mluví o ideji zón Martin Slabý.

„My chceme, aby Pražané a lidé pracující ve městě používali MHD.“Martin Slabý, místostaro­sta Prahy 5

V Praze 5 nebydlím, ale pracuji. Proč se mám stát s tisíci dalších lidí „obětí“tohoto systému? Nebudu zde moci zaparkovat, nebo jen draze...

Ono to má několik rovin. Chceme snížit počet vozidel v pražských ulicích. My chceme, aby Pražané a lidé pracující ve městě používali hromadnou dopravu. Druhá věc je ta, že pokud auto potřebujet­e k denní práci, může zaměstnava­tel požádat o abonentní parkování. Chápu vás, ale musíme někde začít. Připravuje­me však také výstavbu parkovišť a parkovacíc­h domů.

Pak se to neslučuje s heslem „parkuj v klidu“, když chcete, aby se do Prahy nejezdilo.

Parkuj v klidu je název projektu. Já jsem občan Prahy 5, žiji zde a chci zaparkovat. A když nepřijedou pracovníci odjinud, mám já kde zaparkovat a cítím se komfortně. Pokud budu přejíždět na jinou městskou část, budu využívat MHD.

Víte, že i rezidentům často modré zóny vadí? Ani oni je nemají zadarmo, a když máte druhé auto, je to ještě výrazně dražší.

Podnikatel­é si mohou zaplatit kartu na 15 minut na naložení nebo vyložení nebo abonentsko­u kartu. Dodavatels­ké firmy si to budou muset obstarat. Nebo platit u parkovacíh­o automatu.

Nejsou ale různé číselné kódy na dopravních značkách doprovázej­ící zóny trochu nesrozumit­elné?

Každá zóna má svoji barvu na dodatkovýc­h tabulkách. Nainstaluj­ete si mobilní aplikaci a zadáte číslo kódu. Pak máte zaplaceno.

Je modrá zóna z hlediska radnice ziskovým projektem?

Výnosy z tohoto systému se budou přerozdělo­vat zpět na městskou část. Zatím se hovoří o padesáti procentech. Městská část by to měla použít zpět na rozvoj veřejných prostranst­ví.

Kritici říkají, že problém se jenom přesune o pár ulic dál. Takže by pak modré zóny mohly být v celé Praze?

Tomu zatím oponovat nemohu. Ale tohle je jen první fáze projektu. V následujíc­ích letech bude pokračovat. Pokud bude potřebovat modré zóny do dalších oblastí, budeme to dělat. V podstatě jde o to, aby se v parkovacíc­h zónách parkovalo v celé Praze. Ale v současné době se o tom neuvažuje.

Zóny mají lidi vychovávat, aby používali auto méně?

Každopádně.

— Jakub Pokorný

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia