MF DNES

Den se krátí, ale slunce přibývá. Teď svítí nejdéle

-

Tento týden má být na sluneční svit nejbohatší z celých prázdnin. Meteorolog­ové očekávají, že Slunce bude z jeho 168 hodin svítit zhruba 75 hodin. Zatím nejvíc slunečního svitu si během letošních prázdnin Česká republika užila od 4. do 10. července, kdy Slunce nezakryté mraky hřálo 66 hodin.

Na začátku prázdnin je Slunce nad obzorem zhruba 16 hodin, na konci prázdnin necelých čtrnáct. „Přestože dny jsou v tuto roční dobu o dvě hodiny kratší než na začátku července, čeká nás týden s dostatkem slunečního svitu – dokonce nejvíce z celých prázdnin,“napsal meteorolog Tomáš Mejstřík na informační­m webu Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Naopak nejméně za letošní prázdniny si Češi užili sluníčka na přelomu července a srpna, kdy svítilo jen asi 40 hodin týdně.

Zatímco včera meteorolog­ové naměřili délku slunečního svitu, kdy Slunce svítí intenzivně a nezakrývaj­í ho mraky, pouze 1 hodinu a 39 minut, od středy má podle předpovědi

svítit prakticky celý den. „Celkový úhrn slunečního svitu by v tomto týdnu mohl být kolem 75 hodin,“dodal Mejstřík.

V uplynulých týdnech nebylo žádné delší období se slunečnými dny a kromě zmiňovanéh­o začátku července doba slunečního svitu mezi jednotlivý­mi dny značně kolísala. Meteorolog­ové spočítali, že od 1. července do 21. srpna Slunce svítilo v Čechách celkem 336 hodin, na Moravě a ve Slezsku 340 hodin. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia