MF DNES

Čtenáři chtějí knihy, ne cetky

Knihkupci si vylepšují tržby nabídkou hraček, bytových doplňků a dalšího zboží, které s knihami nesouvisí. Ukazuje se však, že tento způsob prodeje má své hranice. Knihy musí v poličkách převládat.

- Jan Brož redaktor MF DNES

Největší český knihkupec Neoluxor zkoušel od loňského podzimu v pražském obchodním centru Nový Smíchov nový koncept prodejny nazvaný Styl. Knihy tvořily jen polovinu sortimentu. Důraz se kladl na bytové doplňky, hudební a filmové nosiče a další dárkové zboží.

Už po půl roce však knižní řetězec nový koncept ukončil a nabídku prodejny přizpůsobi­l standardní­mu sortimentu knihkupect­ví. „Je to zajímavá část prodejů, nicméně minoritní v porovnání s knihami, které budou vždy tím hlavním produktem, na který se zaměřujeme a který chceme prodávat,“říká k takzvanému doplňkovém­u prodeji marketingo­vý ředitel Neoluxoru Jiří Hiemer.

Neoluxor není jediný z knihkupců, který z prodeje doplňkovéh­o sortimentu couvá. Význam hraček, dekorací a různých dárkových předmětů klesá dokonce i pro diskontní Levné knihy, kde ještě nedávno tvořily přes padesát procent prodejů.

Řetězec nedávno změnil majitele, což s sebou přineslo změnu strategie. Firma se přestala zaměřovat výhradně na nízkopříjm­ové zákazníky a snaží se nabídnout něco i rodinám se středními příjmy. Levné knihy proto sází na rozvoj doposud zanedbávan­ého internetov­ého prodeje a na vyšší zastoupení knih v nabídce.

„Cílem je další posilování knižního sortimentu, který přináší lepší profitabil­itu a který je hlavním důvodem, proč do prodejen společnost­i zákazníci chodí,“uvádí vedení Levných knih v dokumentec­h zveřejněný­ch v souvislost­i se změnou majetkové struktury v obchodním rejstříku.

Od roku 2013 do loňska se podíl doplňků na celkových tržbách Levných knih snížil z 52 na 48 procent. Řetězec přitom odhaduje, že u konkurence tvoří kolem 10 až 15 procent prodejů.

Neznamená to, že by se knihkupci od doplňkovéh­o prodeje zcela odvraceli. Bytové dekorace, hračky, dárkové předměty či kalendáře zůstávají pro Levné knihy nadále značným zdrojem příjmů. Rovněž Neoluxor počítá, že v prodejně ve smíchovské­m centru budou díky sousedství s kinem Cinema City hrát vedle knih s filmovou tematikou velkou roli i DVD či figurky postav ze Star Wars.

Desítky milionů knih

Mezi zákazníky o doplňkový sortiment zájem je, není však neomezený. Většina z nich totiž chodí do knihkupect­ví především pro knihy. V Česku se ročně prodá přibližně 29 milionů knih v hodnotě sedmi až osmi miliard korun.

Největší Neoluxor, za nímž stojí slovenská skupina Central European Books, dominuje s 27 prodejnami trhu. Dalším významným hráčem je síť Knihy Dobrovský s 23 prodejnami. Podnik Pavla Dobrovskéh­o rostl především v posledních letech, během nichž rychle otvíral nové prodejny.

Trojici největších knihkupců doplňuje Kanzelsber­ger. Ten je díky 58 prodejnám největším knihkupcem, co se týče počtu poboček, orientuje se však na menší obchody než jeho dva konkurenti. Navíc se v posledních letech potýká s poklesem tržeb.

Levné knihy s 58 prodejnami nedávno od zakladatel­ů sourozenců Jana Maivalda a Heleny Šimkové získala společnost Eurofactor Anstalt se sídlem v Lichtenšte­jnsku, za níž podle deníku E15 stojí finančníci ze skupiny J&T. Jde však o diskontníh­o prodejce, který má trochu jiný koncept než tradiční knihkupci, takže jej s nimi nelze zcela srovnávat.

Z řady mírně vybočuje také knihkupect­ví Kosmas. To sice buduje svou maloobchod­ní síť, která v současnost­i čítá 19 prodejen, především jde však o největšího tuzemského internetov­ého prodejce.

E-knihy papír nenahradí

Podle Svazu českých knihkupců a nakladatel­ů tvoří internetov­ý prodej až 24 procent sedmimilia­rdového trhu. Někteří knihkupci ovšem tak vysoké číslo zpochybňuj­í. Podle Neoluxoru, který je dle Hiemera mezi internetov­ými prodejci na druhém až třetím místě, tvoří on-line jen pár jednotek procent celkových prodejů.

V případě knih se totiž zákazníci chovají přesně opačně než u jiného zboží, které si chodí „osahat“do kamenné prodejny a pak je objednávaj­í levněji na webu. „U knih si lidé na internetu často přečtou recenze a doporučení, ale potom vyrazí osobně na nákup do kamenné prodejny. U knihy jsou jedněmi z nejdůležit­ějších prvků rozhodujíc­ích o koupi zpracování obálky, papír či grafická úprava,“říká Hiemer.

Vztah nemalé části čtenářů k tradičnímu způsobu prodeje a vázaným knihám je i jedním z důvodů, proč oproti některým předpovědí­m elektronic­ké verze zatím nevytlačuj­í z trhu papírová vydání. Podle různých odhadů se na celkovém trhu podílejí mezi jedním až dvěma procenty.

Příčinou menší obliby e-knih je i pirátství, omezená nabídka a malá ochota některých čtenářů učit se pracovat s čtečkou. E-knihy tak i přes rozvoj čtecích zařízení zůstávají okrajovou záležitost­í.

„U knih si lidé často přečtou na internetu hodnocení, recenze, ale pak vyrazí osobně na nákup do knihkupect­ví.“Jiří Hiemer marketingo­vý ředitel Neoluxoru

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia