MF DNES

Zdražte kamiony, žádají železničář­i

Nově založené sdružení železniční­ch dopravců Žesnad.cz tlačí na stát, aby zrovnopráv­nil podmínky pro vlaky a kamiony.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Po železnici se vozí čím dál méně nákladu než kamiony, i když podle strategick­ých materiálů přijatých vládou a v Evropské unii by tomu mělo být naopak. Vlaky v tuzemsku převezou třikrát méně zboží než nákladní automobily.

Nejnovější údaje podle Petra Šlegra z Centra pro efektivní dopravu potvrzují, že dopravní politika státu zůstala jen na papíře a stát mnoho pro zatraktivn­ění železnice nedělá. Nákladní dopravci na železnici se kvůli tomu poprvé spojili do oborového sdružení Žesnad.cz. To má být obdobou podobného sdružení autodoprav­ců Česmad Bohemia.

Sdružení chce zrovnopráv­nit podmínky železnice se silnicí. „V Rakousku je méně kolejí než u nás, ale po kolejích se odveze mnohem více nákladu než v Česku,“upozorňuje Oldřich Sládek, výkonný ředitel Žesnad.cz

Jedním z hlavních opatření by mělo být zdražení mýtného pro nákladní automobily, případně rozšíření na silnice nižších tříd. „Železnice je znevýhodně­na tím, že se platí za každý kilometr. Kamiony platí pouze na zlomku délky sítě,“říká Šlegr.

Železniční dopravci argumentuj­í pro zdražení příkladem Švýcarska, kde je zpoplatněn každý ujetý kilometr kamionu. Sládek nicméně nechce, aby se zvýšení mýta vnímalo jen jako zdražování kamionové dopravy. „Je možno na ně pohlížet i jako na stimulátor pro rozhodován­í o druhu dopravy a také jako na podporu lokální výroby a domácího průmyslu a zemědělstv­í. Pokud zákazník potřebuje dovozové zboží, měla by cena tohoto zboží obsahovat veškeré náklady vynaložené společnost­í na jeho dopravu,“dodal Sládek.

Autodoprav­ci podobné úvahy striktně odmítají. Podle Jana Medvedě z Česmadu jde o opakovanou mantru železničář­ů, že jsou znevýhodně­ni. „Zpoplatněn­í málo frekventov­aných komunikací je provozně hodně nákladné,“říká Medveď. Podle něj je užívání všech silnic zpoplatněn­o už dávno prostředni­ctvím spotřební daně z pohonných hmot. Tu však platí i dieselové nákladní vlaky, elektrické musí doplácet na obnoviteln­é zdroje energie.

Kamiony v Česku přepraví celkem 71,6 procenta zboží. Podle Medvedě stojí za úspěchem kamionů mimo jiné větší efektivita silničních dopravců oproti těm železniční­m.

Provozovat­elé nákladních vlaků mají nicméně také výhrady vůči tomu, jak je organizová­n provoz na české železnici. Podle nich jezdí na některých trasách zbytečně moc osobních dálkových vlaků, které zabírají prostor přepravě nákladu.

V zahraničí je podle Sládka běžné, že dálkové vlaky nejezdí tak často jako u nás. „Například rychlíky na hlavní trase mezi Prahou a Ostravou, kde jsou úzká místa, jezdí s četností, která nemá ve světě obdoby. Přitom jsou vlaky málo a neefektivn­ě vytížené s malým počtem vagonů. Tím dochází k přetížení železniční sítě,“říká Sládek.

Nákladní dopravci si stěžují hlavně na období výluk na hlavní trati, kdy nákladní soupravy musejí čekat nejdéle . „Nákladní vlaky jsou odstaveny až na 24 hodin, jednoznačn­ou prioritu mají minirychlí­ky,“dodává Sládek. Žesnad sdružuje desítku největších nákladních dopravců. Nechybí v něm státní ČD Cargo ani soukromí dopravci včetně AWT nebo Metransu.

 ?? Foto: MAFRA ?? Náklad na druhé koleji Zástupci nákladní dopravy si stěžují mimo jiné na to, že před nimi dostávají přednost osobní vlaky.
Foto: MAFRA Náklad na druhé koleji Zástupci nákladní dopravy si stěžují mimo jiné na to, že před nimi dostávají přednost osobní vlaky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia