MF DNES

K úpadku míří třetí vítkovická firma – Envi

- — Zuzana Kubátová

Strojařský magnát Jan Světlík byl nucen poslat do úpadku další svou firmu: výrobce obřích nádrží Vítkovice Envi. V insolvenci jsou tak už tři dcery české strojírens­ké jedničky Vítkovice. Kromě Envi také Vítkovice Power Engineerin­g (VPE) a Gearworks.

Envi patří k menším firmám skupiny, zaměstnává asi stovku lidí. Nejméně 136 věřitelům dluží téměř 156 milionů korun.

Představen­stvo firmy navrhuje, aby soud vyhlásil úpadek Envi a povolil ho řešit reorganiza­cí. Továrna by dál vyráběla a zaměstnáva­la lidi, musela by ale překlopit dosavadní ztrátu v zisky. Z těch by Envi vyplatila do listopadu 2017 pětinu dluhů svým byznysovým partnerům a dodavatelů­m. Až 80 procent pohledávek by však věřitelé z obchodního styku museli oželet.

Zvlášť mají být uspokojeny dluhy spřízněnýc­h firem vítkovické skupiny. Ty by místo peněz dostaly nové akcie Envi.

Reorganiza­ci chce Světlík prosadit také u mnohem větší a zadluženěj­ší firmy VPE. A dá se čekat, že přijde s velmi podobným scénářem jako u Envi.

Světlík dodal soudu spolu s reorganiza­čním plánem vlastní návrh na insolvenčn­í správkyni – Evu Hepperovou z Opavy. Pokud ji soud schválí, má Světlík téměř jisté, že jím vybraná správkyně dostane také insolvenci dalších vítkovický­ch firem (tedy VPE, Gearworks či dalších, které situaci neustojí). Bankroty různých firem jednoho koncernu totiž soudy svěřují témuž správci.

Stejně tak si Světlík vybral odhadce, kteří budou oceňovat majetek Envi: Znalecký ústav Kvita, Pawlita a Partneři z Ostravy. Reorganiza­ční plán pro Envi však musí schválit většina věřitelů.

Zatímco situaci Envi a Gearworks bude soud ještě nějakou dobu zkoumat, vyhlášení úpadku VPE se očekává tento týden. K původnímu insolvenčn­ímu návrhu brněnské firmy Wetag se nedávno přidalo také samo Světlíkovo vedení, které uznalo, že VPE nebude schopna dostát svým závazkům.

Ve VPE včera soud jmenoval prozatímní věřitelský výbor. Jeho členy jsou Komerční banka, HSBC a Česká spořitelna, ZVVZ Milevsko a dále společnost­i Klement a ALMiG Kompresory. Proti účasti tří bank už protestova­l Wetag: finanční ústavy podle něj chtějí koordinova­ně bankrotový proces ovládnout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia