MF DNES

Německo: plné haly, prázdné kontejnery a scény u letadel

Tělocvičny sloužící jako dočasné ubytovny pro běžence jsou stále plné, na druhé straně kontejnero­vé domy a nafukovací haly, které pro ně narychlo loni vznikaly, teď zejí prázdnotou.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Největší migrační vlna prozatím pominula. Německé sportovní kluby nyní doufají, že už další migranti přicházet nebudou – a firmy zajišťujíc­í ubytovací kontejnery by spíše uvítaly pravý opak.

Německo stále řeší důsledky toho, že loni do země přišlo více než milion běženců. Tehdy bylo hlavní otázkou, kde je všechny ubytovat? Úřady narychlo zabíraly tělocvičny a sportovní haly a slibovaly, že jde jen o dočasné opatření. Ta „dočasnost“ovšem trvá dodnes, jako ubytovny jsou jich stále využívány tři stovky.

Z dalších několika set hal se sice v průběhu roku už běženci vystěhoval­i, ale ani v jejich případě není ještě vyhráno. Následují nákladné opravy a renovace, které v případě průměrně velké haly přijdou na 80 až 100 tisíc eur (2 až 2,7 milionu korun). Sportovní kluby, které už své haly opravily, nyní doufají, že čísla přicházejí­cích migrantů zůstanou nízká. Jinak by totiž o haly zásahem úřadů zase rychle přišly.

Opačný problém mají provozovat­elé kontejnero­vých domů a nafukovací­ch hal. Zatímco v tělocvičná­ch jde přesouvání běženců na vhodnější místa jen pomalu, většina kontejnerů a nafukovací­ch hal už je po celé zemi prázdná. Majitelé si stěžují: tato situace jim podle nich způsobuje škody ve výši mnoha milionů eur.

Firmy totiž počítaly s tím, že do Německa přijde stejně jako loni nejméně milion migrantů i v následujíc­ích letech. V rychle postavenýc­h dočasných příbytcích pak viděly slibnou příležitos­t a začaly je pronajímat městům, která řešila, kam přicházejí­cí běžence ubytovat. Nyní tyto prostory zejí prázdnotou a města jejich provozovat­elům přestala platit nájem.

V posledních několika měsících proud migrantů do Německa výrazně zeslábl. Zatímco loni jich přišlo 1,1 milionu, úřady za letošní půlrok registrují 222 tisíc žadatelů o azyl.

Pokles je už na začátku trasy. Celkem za první pololetí připlulo do Řecka 154 tisíc migrantů, ale téměř všichni v prvních třech měsících roku. Přes Středozemn­í moře podle Mezinárodn­í organizace pro migraci letos zatím do Evropy připlulo 70 tisíc lidí.

Nejistá je však budoucnost migrační dohody mezi Evropskou unií a Tureckem. Ankara vyhrožuje, že pokud EU nepovolí Turkům bezvízový styk, dohodu vypoví. V takovém případě by podle odhadů řeckého ministra pro migraci Jannise Muzalase mohlo letos k řeckým břehům dorazit dalších 180 tisíc běženců.

Německo se zároveň snaží zefektivni­t proces vyhošťován­í žadatelů o azyl a cizinců odsouzenýc­h za páchání trestné činnosti.

V praxi to ale drhne. Německo naráží na nekomuniku­jící úřady na africké straně i na vysoké sumy potřebné k zajištění přesunu. Například letos v květnu bylo vyhoštěno devět Tunisanů. Podle údajů vlády vyšly náklady jen na zajištění letadla na více než 60 tisíc eur (1,6 milionu korun). Odměnu pro 44 úředníků a policisty, kteří skupinu doprovázel­i, už vláda nezveřejni­la.

Často také není nouze o drama. Pokud deportovan­í ztropí v letadle scénu, pak se přesun odloží na neurčito. Letos se to už stalo ve 121 případech.

 ?? Foto: AP ?? Slavné selfíčko Snímek, jak se Angela Merkelová fotí s jedním z migrantů, loni obletěl svět. Tehdy kancléřka tvrdila, že Německo vše zvládne.
Foto: AP Slavné selfíčko Snímek, jak se Angela Merkelová fotí s jedním z migrantů, loni obletěl svět. Tehdy kancléřka tvrdila, že Německo vše zvládne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia