MF DNES

Hodně staří kandidáti Hillary a Trump tají, zda jsou fit

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Tak měla Hillary Clintonová ten epileptick­ý záchvat, nebo ne?

A je Donald Trump skutečně psychopat, nebo ne?

Ze zdravotníh­o stavu kandidátů se začíná stávat důležité téma voleb – a nejen proto, že jednotlivé tábory od boku, palbou přes internet a s pomocí několika záběrů nebo vymyšlenýc­h pseudoléka­řských dobrozdání od stolu přisuzují Clintonové a Trumpovi choroby, které by neměl mít řidič autobusu, natož prezident USA.

Republikán­i tvrdí, že Clintonová měla před kamerami záchvat, zatímco podle demokratů kouká Trumpovi jeho diagnóza přímo z očí.

A Trump už i tvrdě zaútočil, neboť řekl, že Hillary nemá fyzickou a duševní sílu, zatímco jeho lidé roztrušují, že je nemocná, a dávají na internet záběry, na nichž jde do schodů zemanovsky, tažena dvěma bodyguardy.

Je skoro záhadou, že se o zdraví kandidátů mluví až teď, protože dohromady tvoří vůbec nejstarší dvojici, která kdy bojovala o Bílý dům. Doposud byl nejstarší Ronald Reagan, který vyhrál volby v 69 letech. Trumpovi však bylo už v červnu 70 a Clintonové bude při volbách také 69, byť bude o pár měsíců mladší, než byl Reagan.

Protože Reagan připadal všem příliš starý, právě za něj se zdraví kandidátů stalo takřka veřejným majetkem. Aby vyvrátil pochyby, zveřejnil zprávu o svém zdravotním stavu. Od té doby to dělají všichni. Až na Trumpa a Clintonovo­u. Její lékař loni poskytl médiím dvoustránk­ovou zprávu s řadou detailů včetně toho, že před čtyřmi roky utrpěla otřes mozku, po němž měla krevní sraženinu v hlavě a dvojité vidění.

Proti zprávě o více než tisíci stranách, kterou nechal uveřejnit John McCain před volbami roku 2008, je to nic.

Ale pořád je to hodně v porovnání s Trumpem, jenž vydal kratičkou informaci o čtyřech odstavcích, jejichž jediným konkrétním bodem byl vynikající krevní tlak 110/65.

Pak už následoval­o jen prohlášení Trumpova osobního lékaře ve zřejmě vysoce nakažlivém trumpovské­m duchu, že pokud bude jeho pacient zvolen, „bude nejzdravěj­ším člověkem, jaký kdy byl zvolen prezidente­m“.

Třeba ano, i když Trump se netají tím, že žije velmi nezdravě: jí fastfood, spí tři čtyři hodiny denně a nebere si dovolenou.

Ale možná je podstatné něco úplně jiného.

Doposud neměli prezidentš­tí kandidáti povinnost lékařské zprávy zveřejňova­t. U prezidentů je to už trochu jinak, jejich pravidelná vyšetření jsou zveřejňová­na a případné lékařské zákroky propírány do nejmenších detailů v médiích. Dá se říct, že občané na to mají právo.

Jenže to znamená, že mají právo vědět totéž i o člověku, který se o funkci teprve uchází. Podle některých expertů je zpráva osobního lékaře málo, když vezmete v úvahu, že dotyčný má vést supervelmo­c.

Proto rezonuje myšlenka, že by kandidáty měl vyšetřovat panel nezávislýc­h lékařů. Zastánci tohoto přístupu argumentuj­í celkem logicky, že adept na prezidents­kou funkci, který chce řídit USA, by měl být prohlédnut aspoň tak důkladně jako budoucí pilot, který chce řídit jen letadlo.

Nejde jen o nemoci a handicapy, které si politik do Bílého domu přinese. Ale i o to, jakou má schopnost ustát stres ve funkci.

Bílý dům zažil řadu prezidentů, jejichž zdravotní potíže omezovaly jejich práci. JFK měl úporné bolesti zad, Woodrow Wilson utrpěl těžkou mrtvici, po níž zemi de facto spoluřídil­a jeho manželka, o Reagana se ke konci otíral Alzheimer. Naopak F. D. Roosevelt se po obrně neobešel bez vozíku, což Amerika příliš nevěděla, a stal se jedním z jejích největších prezidentů.

Ještě nikdy neměla Amerika tak staré kandidáty. A ještě nikdy nikdo nedržel takového bobříka mlčení o svém zdravotním stavu jako zrovna oni.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia