MF DNES

Z posledního místa kandidátky na první? Jde to!

- Jiří Němec

Před každými volbami, ty do krajských zastupitel­stev nevyjímaje, se vedou boje o pořadí na kandidátce. Většinou jde o osobní spory a ambice některých kandidátů, kteří si získávají podporu uvnitř strany tak či onak. Často se stává, že lídrem je nakonec pro konkrétní stranickou buňku většinově přijatelný straník, ale zda je i nejlepší a nejvhodněj­ší osobností z hlediska pohledu voličů, zda tento lídr přinese oné kandidátce nějakou přidanou hodnotu spočívajíc­í v tom, že právě kvůli osobě jedničky na kandidátce ji budou občané volit, na to se při předvolebn­ích stranickýc­h půtkách příliš nemyslí.

Kdyby někdo sestavil kandidátku nikoli podle svých vnitřních stranickýc­h představ, ale podle toho, aby především osobou lídra kandidátky oslovila prioritně „obyčejné“občany a voliče, nikoli jenom straníky, určitě by volby potom vyhrála.

Na druhou stranu i ti kandidáti, kteří nejsou zrovna nahoře a zdálo by se, že jsou tak v podstatě nevoliteln­í, mají slušnou šanci uspět. Na hlasovacím lístku je možné zakroužkov­at pořadové číslo nejvýše u 4 kandidátů, a dát jim tak tzv. přednostní hlas. A jestliže potom kandidát získá takový počet přednostní­ch hlasů, který činí nejméně 5 % z celkového počtu platných hlasů odevzdanýc­h pro politickou stranu či hnutí, přeskočí tento kandidát třeba z posledního místa kandidátky úplně všechny, lídra nevyjímaje, a získá přednostně mandát zastupitel­e. Samozřejmě pokud je sama strana úspěšná. Voličům se tak umožňuje „vykroužkov­at“kandidáty i z posledního místa na první, ale taky je posunout obráceně.

V předposled­ních volbách do Poslanecké sněmovny „osud“zhmotněný vůlí voličů poslal tímto způsobem mimo politiku dlouholeté poslance a ministry. Totéž se teď klidně může stát i na krajské úrovni. Pro lídry krajských kandidátek tedy nic jistého, ale když byl lídr dobře zvolen, měl by samozřejmě uspět a nejvyšší počet přednostní­ch hlasů získat právě on, když ne, tak možná nebyl ustanoven jako jednička správně.

Na druhou stranu možnost posunu pořadí na kandidátká­ch cestou uplatnění přednostní­ch hlasů jen zvyšuje atraktivno­st voleb pro občany a voliče, a může tak zvýšit volební účast, a to je jenom dobře. — Autor vyučuje ústavní a správní právo na VŠ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia