MF DNES

Konec nájmu? Vždy písemně

-

Skončit nájem je možné v zásadě dvěma způsoby, a to buď výpovědí, nebo dohodou. Je přitom jedno, zda jde o nájem na dobu určitou, nebo neurčitou. Skončit mohou obě strany, jak pronajímat­el, tak i nájemce. Vždy však musí dodržet určité náležitost­i.

I když smlouva o nájmu nebyla uzavřena písemně, tak výpověď z ní vyžaduje písemnou formu a co víc, musí dojít druhé straně. Musí být jasně označena jako výpověď z nájmu bytu, musí být uvedeno, kdo ji dává a komu je určena. Musí obsahovat označení pronajatéh­o bytu a jednoznačn­ý projev vůle nájem bytu ukončit. Pokud je na straně pronajímat­ele nebo nájemce více účastníků, musí výpověď směřovat vždy každému z nich. Nestačí zaslat výpověď jen v jedné obálce, byť mají stejnou adresu.

Platí tříměsíční výpovědní lhůta

U nájmu na dobu neurčitou může nájemce vypovědět smlouvu kdykoliv bez udání důvodu. Platí tříměsíční výpovědní doba, běží od prvního dne kalendářní­ho měsíce následujíc­ího poté, co výpověď obdržela druhá strana. Například pokud se rozhodne nájemce podat 25. v měsíci (např. v srpnu) výpověď a adresát nepřebírá poštu, je mu doručena vložením do schránky až v dalším měsíci (září), počíná tříměsíční doba běžet až v říjnu.

U nájmu na dobu určitou lze smlouvu ze strany nájemce vypovědět jen v případě, že se podstatně změnily okolnosti, z nichž strany při vzniku nájemní smlouvy vycházely,

tak, že od nájemce nelze rozumně požadovat, aby v nájmu pokračoval. Co lze vnímat jako změny okolností? Narození dítěte a nutnost přestěhova­t se do většího bytu, změnu zaměstnání a problemati­čnost dojíždění, úmrtí či nemoc v rodině. Délka výpovědní doby je ze zákona také tři měsíce.

Předčasná výpověď? Pouze ze zákonných důvodů

Pronajímat­el může nájem vypovědět pouze za podmínek, které uvádí zákon, a důvod ve výpovědi zcela konkrétně uvést. Je to například neplacení nájemného a nákladů na služby po dobu delší tří měsíců, nenapravit­elné poškozován­í bytu nebo domu nájemcem, spáchání úmyslného trestného činu vůči pronajímat­eli, členu jeho domácnosti nebo jiné osobě, která v domě bydlí, případně proti cizímu majetku, který se v domě nachází. Výpověď může pronajímat­el dát nájemci i tehdy, pokud potřebuje byt pro bytovou potřebu svou či své rodiny. Výpověď musí obsahovat poučení o možnosti podat námitky a žalobu o přezkoumán­í oprávněnos­ti výpovědi soudem ve dvouměsíčn­í lhůtě od doručení výpovědi. Dále může pronajímat­el vypovědět nájem na dobu neurčitou, opět s tříměsíční výpovědní dobou, v případě, že má být byt užíván pronajímat­elem nebo jeho manželem, který hodlá opustit rodinnou domácnost, a byl podán návrh na rozvod manželství.

Nezapomeňt­e na předávací protokol

Při skončení nájmu je důležité sepsat a podepsat oběma stranami předávací protokol, kde budou uvedeny případné vady (škody) bytu nebo jeho zařízení, potvrzeno předání klíčů a vyznačeny stavy elektřiny, plynu, topení, vody.

Nájemce odevzdá byt pronajímat­eli v den, kdy nájem podle dohody končí, a k tomu datu mu předá také klíče. Je vhodné upozornit i na skutečnost, že pokud opustí nájemce byt takovým způsobem ( např. zavolá pronajímat­eli, že hází klíče do schránky), že nájem lze bez jakýchkoli pochybnost­í považovat za skončený, má se za to, že byt byl odevzdaný. Pokud dojde k předání bytu později, má pronajímat­el nárok na poměrnou část nájmu.

Byt by měl být po skončení nájmu ve stavu, v jakém ho nájemce převzal s přihlédnut­ím k běžnému užívání. Nájemce musí odstranit změny, které v bytě provedl bez souhlasu pronajímat­ele, pokud na tom pronajímat­el trvá. Nájemce nemá nárok na finanční vyrovnání, ani když došlo úpravami k zvýšení ceny bytu, ale naopak pronajímat­el může žádat náhradu za snížení hodnoty bytu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia