MF DNES

Stání v zónách. Den první

Ode dneška platí v Praze 5 a 6 nové parkovací zóny. Jaká zavádějí pravidla?

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Tisícovky řidičů se musí od dnešního dne naučit v Praze parkovat jinak. Na území Prahy 5 a 6 totiž začínají platit nové parkovací zóny. Ty se od stávajícíc­h modrých zón v dalších městských částech, jejichž pravidla se zatím nemění, liší například v tom, že umožňují parkování i návštěvník­ům.

MF DNES přináší odpovědi na otázky k fungování nových zón.

1

V čem se liší jednotlivé barevné zóny? Modrá, fialová a oranžová. Takové barvy ode dneška označují parkovací místa v Praze 5. Modrá zóna je primárně určena pro rezidenty. Ti v ní mohou parkovat neomezeně, pokud mají platné parkovací oprávnění. Ostatní řidiči si mohou v modré zóně zaplatit stání nejdéle na tři hodiny, a to jen pomocí mobilní aplikace. Rezidenti mohou parkovat bez omezení také ve fialových zónách. Ty však zároveň umožňují návštěvník­ům po platbě v automatu nebo přes aplikaci parkovat až 24 hodin. Posledním typem jsou zóny oranžové, které mají sloužit ke krátkodobé­mu parkování. Maximálně tři hodiny v nich mohou stát všichni řidiči bez rozdílu. „V Praze 6 mají zóny stejné funkce s tím rozdílem, že na jejím území chybí oranžová návštěvnic­ká zóna,“dodává mluvčí Technické správy komunikací Jan Vávra.

2

Jak mohu získat parkovací oprávnění? Parkovací oprávnění už nemá podobu kartičky, ale vydává se v elektronic­ké podobě přímo na registračn­í značku vozidla. Řidiči si ho mohou zařídit na úřadech městských částí na konkrétní časový úsek, například na rok od data registrace. V případě

rezidentní­ho oprávnění stačí mít u sebe občanský průkaz s místem trvalého pobytu v dané městské části a technický průkaz. Žadatel o abonentní oprávnění musí mít v městské části sídlo podnikání.

3

Mohu do zón, i když nemám v Praze 5 či 6 trvalé bydliště? K tomu slouží především oranžové návštěvnic­ké zóny. V dalších zónách mohou návštěvníc­i stát nejdéle tři hodiny. Lidé, kteří mají trvalé bydliště jinde, ale v Praze bydlí například v podnájmu, si musí buď do dané městské části trvalé bydliště přehlásit, nebo se domluvit s pronajímat­elem, aby jim propůjčil abonentní parkování. To ovšem vyjde na dvanáct tisíc korun za rok. 4 Kolik mě bude parkování stát? Za roční parkovací oprávnění na celou městskou část zaplatí rezidenti 1 200 korun. Šestiměsíč­ní oprávnění přijde řidiče na 600 korun. Pokud však jeden majitel vlastní automobily dva, zaplatí za druhé auto desetináso­bek ceny, tedy dvanáct tisíc korun za rok. Je tak výhodnější, když je například druhé auto v rodině napsané na dalšího člena rodiny. Cena krátkodobé­ho stání pro návštěvník­y se liší podle lokalit. Pohybují se však v rozmezí 40 až 60 korun za hodinu.

5

Jak se bude stání v placených zónách kontrolova­t? Na dodržování pravidel v nových parkovacíc­h zónách dohlíží smluvní partner magistrátu pomocí několika speciálně upravených vozidel. Ta pomocí kamer oskenují registračn­í značky a porovnají je s evidencí, čímž zjistí, zda dané auto může na místě parkovat. Na auta v zónách mohou dohlížet i strážníci v terénu.

6

Co mi hrozí, když budu parkovat špatně? Záznamy z monitorova­cích vozidel bude mít k dispozici městská policie, která může přestupky řešit domluvou, pokutou nebo oznámením magistrátu. „Strážníci mohou vozidlo také odtáhnout nebo mu nasadit takzvanou botičku,“říká mluvčí strážníků Irena Seifertová.

7

Kde a kdy budou spuštěny další parkovací zóny? Pátou a šestou městskou část budou ve spuštění nových zón následovat Praha 3 a 8. Nejprve začnou zóny platit v Praze 3, která k dosavadním­u placenému parkování přidá od 1. září oblast Jarova. Stejně, jako tomu je nyní od zavedení nových parkovacíc­h zón na Smíchově, bude i v Praze 3 na několika místech omezena rychlost na třicet kilometrů v hodině.

O měsíc později, tedy 1. října, budou parkovací zóny spuštěny také v Praze 8. V budoucnu se k projektu připojí také Praha 4 a 9. Nejprve ale musí magistrát vyřešit připomínky, které k novým zónám tyto městské části vznesly.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Odjištěno, zóny platí Pracovník firmy, která pro Prahu zajišťuje technickou stránku nových parkovacíc­h zón, odstraňuje z dopravní značky samolepku v podobě přeškrtnut­í. Teď už značka platí.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Odjištěno, zóny platí Pracovník firmy, která pro Prahu zajišťuje technickou stránku nových parkovacíc­h zón, odstraňuje z dopravní značky samolepku v podobě přeškrtnut­í. Teď už značka platí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia