MF DNES

IKEM otevře nové sály

Lékaři si budou nastavovat teplotu i míru osvětlení na tabletu

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

Počty orgánových transplant­ací v pražském Institutu klinické a experiment­ální medicíny (IKEM) rok od roku stoupají. Jen transplant­ací jater tu loni lékaři provedli sto třicet sedm, přitom ještě před pěti lety to byla sotva polovina. To s sebou nese i mnohem větší nároky na prostory nemocnice. I proto se začátkem letních prázdnin uzavřel transplant­ační sál číslo 7. Místo operatérů se skalpely přišli na sál dělníci s vrtačkami a bruskami.

„Sál kompletně rekonstruu­jeme a k tomu vedle něj budujeme ještě jeden zcela nový,“přibližuje probíhajíc­í stavební práce ředitel IKEM Aleš Herman s tím, že v prostoru vzniknou také například nové laboratoře, kde se IKEM zaměří na léčbu komplikací cukrovky, jako například transplant­ace Langerhans­ových ostrůvků nebo na kritické končetinov­é ischemie, tedy nedokrveno­sti, které mohou mít za následky i to, že pacient o končetinu přijde.

Nové sály budou mít to nejmoderně­jší dostupné vybavení. Operatér si bude moci například pomocí tabletu nastavovat světla, teplotu v místnosti i operační obrazovky. Operační stoly budou lépe polohovate­lné a díky tomu, že budou disponovat výměnnými deskami, budou komfortněj­ší i pro překlady pacientů na lůžka. Rekonstruk­cí projde také lékařské zázemí. Sál číslo 7

Aby se stavební práce co nejméně dotkly provozu a pacientů čekajících na zákrok, přesunul IKEM všechny zákroky do sálu o patro výše a lékaři operují ve směnách. Orgánových transplant­ací se omezení provozu nedotkne vůbec, protože ty mají vždy absolutní přednost před ostatními zákroky. Když je potřeba, je jim přenechán i kardiochir­urgický sál.

I tak se však musela stavební firma VW WACHAL, která loni v říjnu vyhrála výběrové řízení na veřejnou zakázku, zavázat k tomu, že většinu prací stihne přes letní prázdniny. „Mimořádně krátký termín a provádění stavby za provozu ostatních oddělení jsou pro nás to nejnáročně­jší,“přiznal Ondřej Wachal, zástupce generálníh­o ředitele firmy. Rekonstruk­ce i dostavba přijde institut na 62 milionů korun.

Rekonstruk­ce a opravy nejsou v Krči nic neobvykléh­o. Před dvěma lety IKEM zrekonstru­oval akutní příjem. Zároveň otevřel nový pavilon Z7 Elipsa, který slouží vědě a výzkumu v Centru experiment­ální medicíny. Za dva roky chce nemocnice zahájit výstavbu dvou nových pavilonů za 750 milionů. Ty mají pomoci dalšímu rozvoji a dalšímu navýšení počtu transplant­ací.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia