MF DNES

Klášter Plasy

Barokní perla Plzeňska postavená na vodě

- Ladislav Vaindl redaktor MF DNES

plAsy Areál plaského kláštera pochází z 12. století. Ovšem současný vzhled mu z větší části přinesla velkolepá barokní přestavba, na níž se podíleli ti nejlepší architekti a umělci své doby.

Kromě okázalé architektu­ry a nádherné malířské výzdoby klášter návštěvník­y láká také na technické unikáty. Jedním z nich jedinečný vodní systém, na němž jsou založeny základy konventu. Kvůli bažinaté půdě je vše zpevněno ěno 5100 dubovými kůly zatlučeným­i do země. Přes ně položen trámový rošt a teprve na něj vystavěno zdivo budovy. Aby rošt nezačal hnít a budova se nepropadal­a, byla do základů přivedena voda z několika pramenů, která zamezuje přístupu vzduchu ke dřevu a to de facto zkamenělo.

V baroku byly zřízeny dva bazény, díky nimž je možné dopředu zjistit, zda není se systémem něco v nepořádku. I dnes se musí čtyřikrát denně kontrolova­t.

Další raritou církevní stavby jsou čtyři samonosná schodiště věhlasného architekta Jana Blažeje Santiniho Aichela. Dvě spojují přízemí s půdním prostorem a dvě trojramenn­á se nachází na rajském dvoře.

Jedinečnou technickou památkou je také hodinový stroj z druhé poloviny 17. století, který se nachází ve věži sýpky. Sestaven je bez jediného šroubku pouze s pomocí spojů a závlaček.

Hlavním prohlídkov­ým okruhem je Konvent, který zájemce zavede do obytné budovy mnichů. Návštěvníc­i projdou křížovou chodbou zdobenou barokními freskami Jakuba Antonína Pinka, Františka Antonína Müllera a Josefa Kramolína. V nemocniční­m křídle je k vidění expozice lékáren.

Letos se do Plas vrátilo i několik artefaktů, které odsud zmizely před dlouhými lety. Jedním z nich je obraz Svatý Václav v nebeské slávě slavného barokního malíře Jana Blažeje Lišky.

Předpoklád­alo se, že dílo zaniklo. Až teprve vloni odborníci zjistili, že obraz bez povšimnutí visel v plzeňském františkán­ském klášteře.

Od loňského roku je možné v budově bývalého klášterníh­o pivovaru navštívit Centrum stavitelsk­ého dědictví.

Expozici zde připravilo Národní technické muzeum.

Jeho cílem je zajímavou formou představit stavební historií a tradiční stavitelst­ví od středověku do současnost­i.

Stálá expozice centra představuj­e materiály, konstrukce a stavební prvky z různých historický­ch období. K vidění zde jsou různé druhy cihel, omítek, dveří, oken nebo krovů.

 ?? Foto: 2x L. Vaindl ?? klášter plasy, který je postaven převážně v barokním stylu nabízí tři základní prohlídkov­é okruhy.
Foto: 2x L. Vaindl klášter plasy, který je postaven převážně v barokním stylu nabízí tři základní prohlídkov­é okruhy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia