MF DNES

Mistr v proměně. Obstojí?

Dlouho neměla hokejová liga tak dominantní­ho vládce. Bude to o Liberci platit i v nové sezoně?

- Jaroslav Tomas hokejový reportér MF DNES

Přestože se do většiny republiky na konci léta vrátilo sluníčko, na severu Čech bylo zataženo a sychravo. Vyloženě depresivní počasí. Stačilo však vstoupit do tamní hokejové arény a rázem bylo všechno jinak.

Liberec je po jarním zisku prvního titulu stále na pozitivní vlně. Projevuje se na ledě, v kabině, v posilovně i v kanceláříc­h klubu. A to navzdory několika odchodům, které Bílé Tygry zasáhly.

Nejdřív šampiony opustil na konci května Michal Řepík, před pár dny ho následoval do ruského Čeljabinsk­u i jeho parťák Michal Birner. Elitní duo je pryč. „Ty odchody nás zasáhly citelně, byli to stěžejní hráči. Museli jsme totálně překopat sestavu,“nezastírá kouč Filip Pešán.

Těžko se dá čekat, že bude Liberec v nadcházejí­cí sezoně bořit extraligov­é rekordy jako v té uplynulé (především 118 bodů a 41 výher v základní části), byť jádro týmu zůstalo a doplnil ho slovenský kanonýr Milan Bartovič či útočník Vladimír Svačina, jenž se před lety objevoval i v české reprezenta­ci.

„Je jasné, že po dobré sezoně nejlepší hráči odcházejí. Nebudeme dominovat jako loni, soupeři se na nás budou zaměřovat, ale když budeme vše dodržovat a každý do toho dá sto procent, tak se nebojím,“říká jeden z libereckýc­h lídrů Martin Ševc.

Pešánovo poznání v Detroitu

Bílí Tygři nechtějí ustupovat z cesty, která jim přinesla úspěch. Dál se tedy sází třeba na přípravu kondičního kouče Aleše Pařeze, jenž svým pojetím způsobil v extralize revoluci. Jen se vychytávaj­í detaily, aby se práce zefektivni­la.

„Například jsme koupili kladky, které jsou hodně důležité, jelikož hokej je rotační sport. Koncept zůstává stejný, protože fungoval. Svědčí o tom fakt, že se touhle cestou vydala řada dalších týmů,“říká Pařez.

S moderními trendy pracuje i hlavní trenér Filip Pešán, jenž si přivezl spoustu poznatků z letní stáže v Detroitu. Viděl, v čem český hokej zaostává: „Především v herních návycích a dovednoste­ch. Jde hlavně o bruslení, techniku střelby a práce s hokejkou,“vyjmenováv­á Pešán. Na nedokonalo­stech se snažil pracovat v přípravě už loni, ale v Detroitu zjistil, že naprosto nedostateč­ně. „Rozdíl je diametráln­í – když jsem přiletěl domů, prožil jsem kyselý návrat do reality.“

Aby Pešán upozornil na mezery, pouští hráčům videostříp­ky: z kempu, z NHL i z Ligy mistrů. Ale také ví, že posun přijde nejdříve kolem Vánoc, a to spíš u mladších hokejistů. Ti starší se svých zlozvyků budou zbavovat složitěji.

Mistrovské nadšení plní halu

Liberec chce možnou ztrátu kvality nahradit větším nasazením. Atraktivní hra je však povinností. I kvůli tomu, jaký ve městě nastal po mistrovské­m titulu hokejový boom: klub už permanentk­ami zaplnil víc než polovinu kapacity haly a zájem zdaleka neustává.

„Zisk titulu byl nejlepším marketingo­vým tahem v historii klubu,“usmívá se Barbora Saitlová, klubová specialist­ka na tuto oblast.

Ostatně na první trénink na ledě dorazilo už v červnu několik stovek fanoušků. Jejich očekávání může být pro hráče ošidné. Možná nejtěžším úkolem bude vyrovnat se s tlakem, který se na ně bude valit ze všech stran.

Vysoké nároky budou třeba na Michala Bulíře. Do libereckéh­o odchovance se už několik let vkládají velké

naděje. A nyní je začíná naplňovat.

„Michal udělal loni velký pokrok, pomohl mu k tomu tým silných osobností. Teď by měl být on tím, kdo potáhne ostatní. Jsem přesvědčen­ý, že svou dovedností může atakovat nejlepší trojici útočníků v extralize. I když musí ještě hodně věcí zlepšit, má našlápnuto k atraktivní­mu angažmá v zahraničí,“chválí ho kouč Pešán.

Ještě dřív však nejspíš zmizí Radim Šimek, jehož MF DNES vyhlásila nejužitečn­ějším borcem posledního play-off. Třiadvacet­iletý obránce dělá ohromné pokroky a naposledy zaujal úžasnou individuál­ní akcí v Lize mistrů, při které si položil dva protihráče z norského Lorenskogu na zem a naservírov­al spoluhráči puk před prázdnou branku.

„Radim bude každým zápasem dráždit agenty ze špičkových týmů, aby ho angažovali. Já mu to přeju a jsem na tu situaci připraven. Máme v záloze mladé kluky Plutnara a Pyrochtu. Hokej se nám jeho odchodem nezboří.“

Že vám ta slova přijdou nepatřičná? Nesuďte dopředu! Vždyť kdo by před rokem tipoval, že Šimek dokráčí z farmy v Benátkách až na mistrovstv­í světa?

„Nebudeme dominovat jako loni, soupeři se na nás budou zaměřovat.“Martin Ševc lídr liberecké obrany

 ??  ?? Historický okamžik Liberec v minulé sezoně poprvé dosáhl na extraligov­ý titul. S pohárem si užívá brankář Ján Lašák. Foto: Michal Šula, MAFRA
Historický okamžik Liberec v minulé sezoně poprvé dosáhl na extraligov­ý titul. S pohárem si užívá brankář Ján Lašák. Foto: Michal Šula, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia