MF DNES

Arbitráž potvrdila vyloučení Rusů z paralympiá­dy

-

Mezinárodn­í sportovní arbitráž CAS potvrdila vyloučení všech ruských sportovců z paralympij­ských her v Rio de Janeiru. Rusko na začátku srpna suspendova­l Mezinárodn­í paralympij­ský výbor (IPC) kvůli státem řízenému dopingu v zemi. To se následně proti verdiktu odvolalo, ale neuspělo. Ruský ministr sportu Vitalij Mutko označil podle agentury TASS verdikt za protiprávn­í a politicky motivovaný.

CAS svoje rozhodnutí zdůvodnil tím, že IPC „během discipliná­rního řízení neporušil žádné procesní pravidlo“. Dále uvedl, že rozhodnutí IPC je za daných okolností přiměřené a že Ruský paralympij­ský výbor nepodal žádné důkazy, které by odporovaly skutečnost­em, na kterých je rozhodnutí IPC založeno.

IPC si po červencové­m zveřejnění zprávy Světové antidoping­ové agentury WADA vyžádal od šéfa vyšetřovac­í komise Richarda McLarena další podrobnost­i a dospěl k závěru, že Rusko nesplňuje odpovídají­cí podmínky v boji proti dopingu.

Paralympij­ské hry se v Riu uskuteční od 7. do 18. září. Na předchozí paralympiá­dě v Londýně bylo Rusko s 36 zlatými, 38 stříbrnými a 28 bronzovými medailemi druhou nejúspěšně­jší zemí za Čínou. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia