MF DNES

2011, 2013... A kdy příště? Letos ne!

Fotbalový zázrak nevyšel. Viktoria Plzeň – Razgrad 2:2, do vysněné Ligy mistrů scházely tři góly

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Určitě měli sílu, aby se do Ligy mistrů podívali i letos.

Jako v nejslavněj­ších letech 2011 a 2013.

Bohužel fotbalisté Plzně v předkolech podcenili nejdůležit­ější chvíle a osudné chyby už nedokázali napravit.

Mistra Ázerbájdžá­nu ještě šťastně vyřadili (po dvou remízách), na elitní tým Bulharska už nestačili.

Je to nepříjemné zklamání, i když můžete namítnout, že zámožný soupeř poslal do hry eskadrů šikovných Brazilců. Plzeň postoupit mohla. Plzeň postoupit měla! Ne kvůli pohádkové prémii, která může přesáhnout 380 milionů korun, nýbrž kvůli zkušenosti, prestiži a zajímavým zítřkům. Zatímco Ludogorec Razgrad se zítra (podruhé v historii) dozví tři špičkové soupeře v základní skupině Champions League, Viktorii v pátek vylosují do skupiny Evropské ligy.

„Věřili jsme do poslední chvíle. Určitě jsme na postup měli,“litoval útočník Michal Ďuriš.

Kéž by Plzeň mohla vymazat první týdny sezony. V nich se rozhodoval­o o budoucím (ne)úspěchu. Úřadující český mistr podcenil, co podcenit mohl. Laxními výkony poztrácel body v lize, rozházel si sebedůvěru, roztrpčil vlastní fanoušky a razantní klubové šéfy přinutil, aby přemýšleli o malé přestupové revoluci.

Už dnes se čeká, že Plzeň ohlásí změny.

Na odchodu by měli být uspokojení matadoři Kolář nebo Rajtoral. Ani Petržela nemůže být v klidu. Nový impuls by měli přinést zlínský útočník Poznar, krajní záložník Zeman ze švýcarskéh­o Sionu nebo albánský defenzivní štít Ergys Kace, který patří PAOK Soluň.

Na jednu stranu je paradoxní, že Plzeň chce provětat kádr po suverénně nejlepším výkonu v sezoně. Zatímco v předešlých zápasech byl tým laxní a vyčpělý, včera večer dřel do úmoru. Fanoušci mu tleskali vestoje.

„Tak bychom měli hrát,“přikývl trenér Roman Pivarník.

I bez zraněného lídra Hrošovskéh­o se mužstvo pustilo do mazání manka 0:2. Nabitý stadion pulzoval a toužil po pohárové senzaci.

Už v 7. minutě lidé zajásali, protože Petrželův rohový kop přistál u přední tyče Ďurišovi na volej a pohotová střela zaplula do sítě. To byl start! V tu chvíli stačil jeden jediný gól, aby Plzeň posunula odvetu do prodloužen­í.

Mohlo to vyjít. Chybělo jen víc štěstí? To je otázka. Než v 17. minutě Razgrad vyrovnal, Cafú jednoznačn­ě zahrál rukou. To se nesmí. Sudí přestupek přehlédl, proto mohl Misidjan prudce vystřelit mezi nohy brankáře Kozáčika.

A tak už Plzeň potřeboval­a minimálně výhru 4:1...

Ďurišovu dělovku ve 35. minutě vyškrábl brankář Stojanov na tyč, Kopicovu dorážku zastavila hlava obránce Mineva.

V 60. minutě skóroval Bakoš, jenže rozhodčí mu gól vzali kvůli mylnému ofsajdu.

V 64. minutě se po Kopicově centru trefil obránce Matějů a přes 10 tisíc lidí pocítilo naději – 2:1!

Víc už úřadující ligový šampion nezvládl, jen stoper Hejda v nastavení nepropálil brankáře Stojanova. Remízu 2:2 trefil náhradník Keserü v páté minutě nastavení.

Za včerejší večer si Plzeň zaslouží pochvalu, jenže cestu do Ligy mistrů si pokazila. Bude to stačit na Evropskou ligu? Snad do základní fáze vstoupí trochu jiná Plzeň. Méně ležérní a více hladová. Kdo ji v poháru doplní? Zítra večer reálně bojují o postup Sparta s Libercem. Slavii zůstává jen miniaturní naděje.

 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ?? Obětavý výkon Jan Kopic (vlevo) patřil k nejlepším hráčům Viktorie v domácí odvetě čtvrtého předkola proti Razgradu, ale znělka Ligy mistrů už v této sezoně v Plzni nezazní.
Foto: Ladislav Němec, MAFRA Obětavý výkon Jan Kopic (vlevo) patřil k nejlepším hráčům Viktorie v domácí odvetě čtvrtého předkola proti Razgradu, ale znělka Ligy mistrů už v této sezoně v Plzni nezazní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia