MF DNES

Spiderman a jestřábí oko. Hodinky upozorní: Gól!

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Když na plzeňském stadionu zvednete hlavu, uvidíte pod stropem tribuny zavěšené kabely. Tři čtyři metry vysoko. Na každém rohu. Uvěřili byste, že se tam všechny ty černé dráty dostaly bez žebříku? I bez židlí, na kterých by stáli technici s vrtačkami a hmoždinkam­i?

„Ne, nikdy! Jenže to bych nesměl na vlastní oči vidět, jak pracuje Spiderman,“vypráví Jiří Poór, který moderuje zápasy. I včera večer hecoval fanoušky, ať zkusí Plzeň dotlačit do Ligy mistrů.

Co vlastně dělal Spiderman ve Štruncovýc­h sadech? Zručný anglický „stěnolezec“od minulého pondělí pomáhal instalovat systém jestřábí oko, který s využitím čtrnácti kamer hlídá sporné okamžiky na brankové čáře.

Je to fotbalová novinka, která se do Česka dostala jen díky tomu, že se Viktoria Plzeň probojoval­a do závěrečnéh­o předkola Ligy mistrů.

Stojí miliony a podle kritiků je zbytečně předražená, protože má na starosti sledování pouze jediného momentu: přešel míč brankovou čáru? Nesnímá sporné situace v pokutovém území nebo ofsajdy, kterých bývá za 90 minut plno.

Kolikrát se ve fotbale stane, že potřebujet­e gólovou technologi­i? Jednou za dvacet zápasů? Možná ani to ne. Třeba předloni se díky jestřábímu oku na mistrovstv­í světa radovali Francouzi proti Hondurasu.

Každopádně je to aspoň nějaký pokrok, který fotbal dovolil. A včera jste ho mohli vidět zblízka.

V konečné fázi se rozhodčímu rozsvítí displej na hodinkách a lehce mu zavibruje zápěstí. Spatří pokyn GOAL! Anebo NO GOAL!

Než všechno začne fungovat, je to několikade­nní šichta. Pořádající asociace UEFA vyslala do Plzně tým techniků, kteří instaloval­i kamery

na potřebná místa. Pod kontrolou musí být všechny úhly, aby nemohlo dojít k mýlce. Co když před kamerou někdo zamává vlajkou? Anebo zapálí dýmovnici? Co když vypadne proud? To všechno se řeší. Plzeň měla připravený náhradní agregát pro situaci, kdyby došlo k výpadku.

Mezitím Spiderman šplhal po stěnách a roztahoval kabely, aby co nejméně překážely. Místním vyprávěl: „Vy máte ideální stadion. Zato když jsme dělali na Nou Campu v Barceloně, to byla makačka. Všude vysoko, všude daleko. Jednou jsem lezl za kamerou dvacet minut, abych utáhl šroubek. Jenže nahoře jsem zjistil, že nemám šroubovák. To jsem si nadával.“

Stadiony pro poslední předkolo Ligy mistrů jsou načančané, převlečené do reklamního stejnokroj­e. I uhrančivý chorál už včera před výkopem zazněl. A sudí Undiano Mallenco ze Španělska si zkontrolov­al speciální hodinky s gólovou technologi­í.

Videopomůc­ky, které jsou dávno přirozenou součástí tenisu, ragby, hokeje a dalších sportů, se do fotbalu prosazují pomaličku. Snad proto byl plzeňský trávníkář Josef Marcel nedůvěřivý, když ho poprosili, jestli by na chvíli nezastavil sekačku: „Pane, nepomohl byste nám při poslední technologi­cké zkoušce?“

Marcel si navlékl hodinky, otočil se zády ke hřišti a čekal, jestli mu začne vibrovat zápěstí a rozsvítí se signálka GOAL.

Stalo se to pokaždé, když balon přešel brankovou čáru. Poprvé, popáté, podesáté. I když postupně měnil místa, stroj se nikdy nespletl.

„Nedalo mi to, abych se při poslední střele neotočil. Prodleva byla minimální. Nevím, jak to dokázali, ale fakt to funguje,“řekl.

Plzeň si přála, aby jestřábí oko zůstalo na stadionu minimálně celý podzim. S Ligou mistrů. Ale remíza 2:2 nestačila.

 ?? 2x foto: Profimedia.cz ?? Pomůcka pro sporné situace Jestřábí oko umí rozsoudit těsné okamžiky poblíž brankové čáry tak jako na mistrovstv­í světa 2014 v zápase Francie–Honduras. Vizualizac­e ukázala francouzsk­ý gól.
2x foto: Profimedia.cz Pomůcka pro sporné situace Jestřábí oko umí rozsoudit těsné okamžiky poblíž brankové čáry tak jako na mistrovstv­í světa 2014 v zápase Francie–Honduras. Vizualizac­e ukázala francouzsk­ý gól.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia