MF DNES

ZATEPLOVÁN­Í JINAK

-

BUDOVY S VĚTŠÍM POČTEM PODLAŽÍ MUSEJÍ BÝT OD LETOŠNÍHO SRPNA LÉPE CHRÁNĚNÉ PROTI POŽÁRŮM FASÁD.

Zatímco budovy do 12 metrů lze hasit ze země, u těch vyšších záchranáři obvykle zasahují zevnitř. „Při požáru výškových budov dokonce ani fasádu téměř nelze hasit zvenčí. Pokud je z hořlavého materiálu, oheň se šíří velmi rychle,“varuje Zbyněk Valdmann, expert na požární bezpečnost staveb. Revidovaná norma o požární bezpečnost­i staveb má situaci zlepšit. „Upravuje podmínky pro zateplován­í obytných budov, aby se snížila pravděpodo­bnost šíření ohně přes venkovní tepelnou izolaci,“říká Marcela Kubů, architektk­a a ředitelka Asociace výrobců minerální izolace.

V zateplení musejí nově být širší protipožár­ní pásy z minerální izolace, 0,9 m místo 0,5 m. U bytových domů od 12 do 22,5 m požární výšky, zhruba od tří- až čtyřpatrov­ých do sedmipatro­vých, musejí být protipožár­ní pásy nad soklem, okny a atikou domu, včetně nejvyššího podlaží, kvůli riziku vzplanutí střechy. U rodinných domů a jednopodla­žních budov pásy nejsou nutné. U budov do 12 m požární výšky stačí zabezpečit sokl. Domy s požární výškou nad 22,5 m musejí mít na celé fasádě minerální izolaci. Pro řadu lidí nová pravidla znamenají vyšší náklady na zateplení, blíží se celoplošné minerální izolaci.

 ??  ?? Legenda:
Zateplovac­í systém bez třídy reakce na oheň, izolace třídy E (polystyren)
Zateplovac­í systém třídy reakce na oheň B, izolace třídy E (polystyren)
Zateplovac­í systém třídy reakce na oheň A1/A2, izolace třídy A1/A2 (minerální vlna)...
Legenda: Zateplovac­í systém bez třídy reakce na oheň, izolace třídy E (polystyren) Zateplovac­í systém třídy reakce na oheň B, izolace třídy E (polystyren) Zateplovac­í systém třídy reakce na oheň A1/A2, izolace třídy A1/A2 (minerální vlna)...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia