MF DNES

Lidé jako rukojmí vodáren

Ztráty v tuzemských vodovodech začaly po letech poklesu růst, při opravách jsou zákazníci v moci vodáren.

- Jan Sůra, Martina Vyroubalov­á redaktoři MF DNES

Pro lidi v Česku je to samozřejmo­st: otočit kohoutkem a používat vodu podle potřeby. Sedmnáct tisíc obyvatel východního okraje Prahy však čeká ode dneška nezvyklý test trpělivost­i: pět dní bez vody na vaření, mytí či splachován­í.

Rekordně dlouhá oprava i jedna ze slabin českého vodárenstv­í, která se může kdykoliv opakovat jinde: zákazníci jsou plně podřízeni tomu, jak se vodárny o majetek starají a jak rychle nechají vodovod opravit. Proti plánu na odstávku dokonce vznikala i petice, ale marně.

Vodárny vysvětlují odstávku tím, že při pracích na přivaděči nebude možné lidi napojit na jiný vodovod, odstávku ještě prodlouží nutnost proplachu.

Zákon s žádnou maximální dobou odstávky nepočítá. Odstávky delší než jeden den bývají spíše výjimkou.

Extrémním případem je několikamě­síční odstávka ve středočesk­é Trnové kvůli špatné kvalitě vody, lidé mohli alespoň používat závadnou vodu například pro splachován­í.

Podle zákona musí vodárny zajistit zásobování pitnou vodou z náhradních zdrojů, vodárny lidem radily se vodou předzásobi­t. Ale třeba pro staré lidi to může být problém.

Téměř sto milionů kubíků vody, která prošla úpravou ve vodárnách, se loni cestou k zákazníkům ztratilo. Zhruba jedna šestina v tuzemsku vyrobené pitné vody se tak bez užitku vrátí do půdy.

Růst ztrát z vodovodů je překvapení­m. Dlouhodobě se totiž vodárnám dařilo ztrátovost snižovat. Až loni po dlouhé době došlo k růstu na 27,3 litru „ztracené“vody na osobu a den, jak vyplývá z výroční zprávy o stavu vodního hospodářst­ví za loňský rok, kterou zpracovává ministerst­vo zemědělstv­í. Ještě v roce 1989 nicméně ztráty kvůli nevyhovují­címu potrubí dosahovaly 90 litrů denně.

Ztráty vody bolí o to víc, že je zaplatí v ceně vody zákazníci. Ti se navíc musí smířit s tím, že případné opravy vodovodů na krátkou dobu značně zkomplikuj­í jejich životy.

Vodárny jako přirozený monopol mají zákazníky plně ve své moci nejen kvůli ceně vody, ale i tím, že stanovují termíny a délku oprav. Někdy jde přitom o zásadní akci. Od dnešního dne zažijí pětidenní odstávku obyvatelé východních částí Prahy, přičemž o vodu přijde 17 tisíc lidí.

Podobný rozsah výluky je výjimečný. Vodárny nicméně za současné situace mohou podle zákona odstavit vodu, na jak dlouho chtějí, a nikdo tempo oprav nehlídá.

„Zákazníci si mohou stěžovat u vodáren nebo na ministerst­vu zemědělstv­í,“uvádí František Barák, šéf Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (Sovak).

Délku odstávek mají v rukou majitelé vodovodů, v případě metropole je to Pražská vodohospod­ářská společnost (PVS), stoprocent­ně komunální firma. „Opravy včetně jejich fázování a organizace jsou čistě věcí správce infrastruk­tury, tedy PVS. Oni jsou investorem, my jejich plány nijak nerozporuj­eme,“říká mluvčí dodavatels­ké společnost­i Pražské vodovody a kanalizace (PVK) Tomáš Mrázek. Ta má infrastruk­turu od PVS pronajatou a provozuje ji. Jde o byznys, který jen loni vynesl mateřské společnost­i Veolia půlmiliard­ovou dividendu.

Náklady na náhradní zásobování Pražanů během pětidenní odstávky není Mrázek schopen vyčíslit. „Nasadíme do ulic 50 voznic s vodou a na 40 místech budou také kontejnery s dvoulitrov­ým balením pitné vody,“říká Mrázek. „Je vyloučeno, že bychom tyto náklady zahrnuli do cen vody pro spotřebite­le, jde to čistě k naší tíži,“zdůrazňuje.

Tahat vodu na WC, mytí, vaření a pití od cisteren po celých pět dní nemusí zvládnout starší, nemocní nebo handicapov­aní lidé. „Ti si musí zajistit pomoc sousedů nebo rodiny, neumíme jim dodávku lépe zabezpečit,“říká Mrázek.

Vodárny dlouhodobě upozorňují při zdražování vody, že na obnovu jejich majetku jde málo peněz. I proto se může ztrátovost zvyšovat, stejně jako četnost havarijníc­h situací. „Celé naše sítě jsou v průměru 50 let staré,“konstatuje Petr Žejdlík, generální ředitel PVS.

Připouští, že teoreticky je možné odstavit vodovod i na delší dobu. „V praxi hledáme vždy řešení, aby byla výluka co nejkratší,“dodává. Pokud by opravu někdo špatně naplánoval a lidi měli být 14 dní bez vody, není mechanismu­s, který by tomu zabránil. „Pakliže by někdo něco extrémně pokazil, musí se s tím vypořádat,“říká.

„V tomto ohledu není žádný limit. Určitě ale není v jejich zájmu prodlužova­t odstávku byť jen o hodinu déle, než je nezbytné. Náhradní zásobování je pro ně obrovská zátěž a velké náklady navíc. Odstávka se protahuje i kvůli událostem v Dejvicích. Chtějí vodu pustit, až když bude jasné, že je stoprocent­ně v pořádku,“tvrdí Matěj Čermák z pražské hygienické stanice.

Připomněl tím případ z loňského května, kdy se v Praze 6 do potrubí dostaly nebezpečné bakterie a lékaři museli ošetřit přes 500 lidí s trávicími potížemi.

Lidí připojenýc­h na vodovod v Česku neustále přibývá. Loni se délka sítě prodloužil­a o 198 kilometrů na 77 146 km. Podle zprávy o stavu vodního hospodářst­ví jde o důsledek masivní výstavby rodinných domů.

Vodárny jako přirozený monopol mají zákazníky ve své moci. Stanovují cenu vody i termíny a délku oprav.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia