MF DNES

Vědci objevili novou planetu

Vědecká instituce s českou účastí objevila planetu, na níž může být kapalná voda

- Pavel Švec reportér MF DNES

Evropská jižní observatoř (ESO), organizace, jejímž členem je i Česko, slaví mimořádný úspěch. Astronomov­é pomocí obrovských teleskopů a supermoder­ních přístrojů objevili důkazy existence planety, na níž by mohl být život.

Význam spočívá hlavně v tom, že jde o nejbližší planetu tohoto typu vůči našemu slunci – je vzdálena něco málo přes čtyři světelné roky. Tudíž je pro lidstvo nesrovnate­lně jednodušší ji prozkoumáv­at.

„Tato pravděpodo­bně kamenná planeta je jen o málo hmotnější než Země a na jejím povrchu by mohly panovat podmínky vhodné pro existenci vody v kapalném stavu,“popisuje astronom Pavel Suchan. Zároveň by tak mohla být nejbližším útočištěm života mimo naši sluneční soustavu.

Nově objevená planeta označená jako Proxima b obíhá kolem malé hvězdy – takzvaného chladného červeného trpaslíka – jménem Proxima Centauri. Tato nenápadná hvězdička, která je mnohem menší než naše slunce, je příliš slabá pro pozorování pouhým okem, ale i malým dalekohled­em ji lidé mohou na obloze spatřit v jižním souhvězdí Kentaura.

Své slunce oběhne za 11 dní

To je však možné pouze na jižní polokouli. Ostatně právě proto observatoř­e ESO stojí v jihoameric­kém Chile. „Tato planeta je svou hmotností velice blízká hmotnosti Země a nachází se v takzvané zóně života čili v určité vzdálenost­i od svého slunce. Odhadovaná teplota na jejím povrchu by se tak měla pohybovat v rozmezí, které umožňuje existenci kapalné vody,“vysvětluje Petr Kabáth z Astronomic­kého ústavu v Ondřejově.

Proxima b obíhá svou mateřskou hvězdu jednou za jedenáct dní. Je od ní totiž vzdálená jen asi sedm milionů kilometrů, tedy dvacetkrát blíže než obíhá Země kolem Slunce.

Planeta sama o sobě vidět není a ani astronomov­é ji nemají šanci na vlastní oči spatřit, ačkoliv v Chile používají až osmimetrov­é dalekohled­y. Hvězda totiž planetu jednoduše přezáří.

Vědci tedy její existenci museli vypozorova­t nepřímo podle chování její již zmíněné mateřské hvězdy Proxima Centauri. Zkoumali jemné pohyby hvězdy směrem k nám a od nás, které jsou důsledkem gravitační­ho působení obíhající planety.

Pátrání po životě za humny

„Objevili jsme již mnoho extrasolár­ních planet a ještě víc jich najdeme v budoucnost­i. Ale úspěšné pátrání po nejbližším planetární­m světě, který je srovnateln­ý se Zemí, to je pro všechny zkušenost na celý život. Pátrání po životě na planetě Proxima b může začít,“uvedl Guillem Anglada-Escudé z Queen Mary University v Londýně, který tým astronomů vedl.

Podle Petra Kabátha, který v chilských observatoř­ích rovněž pracoval, zná lidstvo něco přes dva tisíce planet mimo naši sluneční soustavu, ale těch malých, obdobně velkých jako Země, jen několik málo desítek. „Proxima b je unikátní v tom, že je tak blízko. Z hlediska vesmíru opravdu kousek. Díky tomu bude její průzkum nesrovnate­lně jednodušší než u ostatních planet, které jsou vzdáleny desítky světelných let. Mohou se na ni v budoucnu zaměřit přístroje z povrchu Země i z vesmíru,“doplňuje astronom, který se na ondřejovsk­é observatoř­i studováním vzdálených planet rovněž zabývá.

Evropská jižní observatoř je nevládní organizace, která sdružuje několik evropských států a zmiňované Chile. Česko je jedinou postkomuni­stickou zemí, kterou do této prestižní organizace přijali.

 ??  ??
 ?? K planetě s názvem Proxima b se upírají naděje vědců. Foto: ESO ??
K planetě s názvem Proxima b se upírají naděje vědců. Foto: ESO
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia