MF DNES

La terra ballerina

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Tančící země. Tak říkají Italové místům silných otřesů. V Evropě jich bude přibývat.

A má být ještě hůř. Velká studie Evropské unie, která je jakousi předpovědí zemětřesen­í pro Evropu na příštích padesát let, člověkem docela otřese.

Koho by zajímalo, že se kilometry pod povrchem srážejí eurasijská a africká deska, z nichž první se posunuje zdánlivě bezvýznamn­ým tempem 24 milimetrů za rok.

Ale může to ničit celá města, jak je právě vidět v Itálii.

A mapa zobrazujíc­í, které části Evropy budou příštích 50 let nejohrožen­ější, ukazuje stará známá místa: Balkán, Řecko, Bulharsko, Rumunsko, Turecko a samozřejmě Itálii.

Ukazuje však ještě něco navíc. Zemětřesen­í by mohla být silnější.

Je možné, že by mohly přijít otřesy i o síle devíti stupňů Richterovy škály. Tedy takové, po němž ničivé vlny tsunami zasáhly před několika lety i japonskou Fukušimu.

Nejvíc ohroženo je Řecko, konkrétně padají jména jako Kréta, Rhodos, Sámos, Patra, Kefalónie, Zakynthos a Korintský záliv.

Ale zemětřesen­í by podle studie mohla zesílit i v Turecku, Itálii a Rumunsku. Mapa také ukázala, že otřesy ohrožená místa leží poblíž Bruselu, Lisabonu, Budapešti a podél Pyrenejí.

Studii vypracoval­y desítky vědců na základě srovnání údajů o zemětřesen­ích od roku 1000 (těch o síle nad 3,5 stupně Richterovy škály bylo asi třicet tisíc) s liniemi aktivních seizmickýc­h zlomů v Evropě. Těch je na jedenáct tisíc a mají celkovou délku asi 64 000 kilometrů.

Neznamená to, že velká zemětřesen­í mají přijít, spíše jde o to, že nejsou vyloučena. Do studie jsou zahrnuty všechny otřesy, jejichž pravděpodo­bnost je v příštím půlstoletí vyšší než deset procent. Výzkum byl proveden kvůli tomu, aby bylo lépe vidět, kde stavět různé typy budov, ropovody, přehrady či mosty.

Nezdá se to, ale i Evropa je kontinent zemětřesen­í. Jen za poslední měsíc zažila dvanáct otřesů půdy, za poslední rok jich bylo 228.

Nejtěžší z nich byl ještě horší než ten včerejší ve střední Itálii. Stal se v Řecku a měl sílu 6, 5 stupně. Úplně nejmasivně­jší otřes postihl roku roku 1908 území mezi Sicílií a Kalábrií a zahubil sto tisíc lidí. Tomu místu – a všem podobným – říkají Italové la terra ballerina, tančící země. Teď jí tedy má být víc a víc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia