MF DNES

Willkommen, Frau Merkel

Do Česka dnes přijíždí německá kancléřka Angela Merkelová, nejmocnějš­í státník ze zemí EU. Ani v roli slušného hostitele se nelze vyhnout její politice, kterou zavařila celé Evropě.

- Aleš Michl ekonom, externí poradce ministra financí

Česká Willkommen­skultur, kultura vítání a otevřenost vůči hostovi, bude dnes v Praze pro Angelu Merkelovou navenek přívětivá, uvnitř kyselejší. Společné přátelské focení pro novináře. Úsměvy při uvítání s premiérem – pokud jí na Úřadu vlády nedají ty hnusné oříšky, co dávali nám, když jsem tam chodil na NERV, Národní ekonomicko­u radu vlády. Večer tím začnou zprávy, tedy těmi úsměvy, ne těmi oříšky. Prezident Zeman nicméně podle ČTK otevře i téma její Willkommen­skultur vůči uprchlíkům, politiky, kterou Evropě spíše zavařila.

Willkommen­skultur je slovíčko složené z německých „willkommen“a „kultur“– přeloženo jako „vítejte“a „kultura“. Slovo je to původně pozitivní, přívětivé. Jste tady vítáni, pojďte k nám, sem zapadnete a společně nám bude dobře. Novější je pak jeho pejorativn­í význam, který ani v běžném slovníku nenajdeme. Zatímco admirál Austrálie dal už v roce 2014 na YouTube video, že se na kontinent nikdo nelegálně ani za nic nedostane, Merkelová razila přívětivou Willkommen­skultur. Až se to zvrtlo, však víte – proto tedy to Willkommen­skultur může být i utahování si z té politiky. Ta složenina z recese vyhrála v Rakousku loni dokonce slovíčko roku: „Joooo, tenhle je tady ‚díky‘ Willkommen­skultur Merkelové...“

Ekonomicky dává vítání migrantů smysl, když mají průmysl nebo služby nedostatek zaměstnanc­ů a když to jaktakž řídíte – vždyť i třeba Jágr, když chce hrát dál v Americe, potřebuje povolení. Nezaměstna­nost v Německu je rekordně nízká. Pět procent lidí bez práce v roce 2014, nyní dokonce 4,2 procenta. Pokud do Německa přijdou migranti, kteří chtějí pracovat, job, pardon – Arbeitspla­tz, najdou. Tedy pokud jich nepřijde milion za rok jako loni do celé Evropy a nevymkne se to kontrole.

Kancléřka a buldok

Merkelová s její Willkommen­skultur přijede z nejvýkonně­jší země EU. Ze země, která s Čínou navázala obchodní vztah v době, když my jsme tady teprve posílali do háje bolševika. Podobně s Amerikou, Afrikou – její exportéři dlouho dobývali nová teritoria. A čeští dodavatelé z toho těží dodnes. Ostatně to je naše největší deviza: náš hlavní vývozní artikl, to jsou vlastně jakési polotovary. Většina těch dílů se v Německu dá dohromady, přidá se k tomu výzkum, vyleští se to, zabalí a pošle do USA, Číny nebo zbytku Evropy.

Merkelová přijede ze země, která se rve kupředu jako buldok – není nejrychlej­i rostoucí, i občas přibrzdí, ale z recese se brzy prokouše. Táhnou ji malé a střední firmy a kvalita produktů – snad jen ten Volkswagen nemusel instalovat „kvalitní“software kamuflujíc­í spotřebu auta. Bez Němců by nebyly evropské fondy, za které si stavíme věci, které nepotřebuj­eme, místo abychom za ně postavili dálnice a železnice. Bez peněz Němců by dávno zbankrotov­al mezibankov­ní systém eurozóny a s ním i euro. Německo táhne produktivi­ta práce a mzdová zdrženlivo­st, Němci jsou až tak dobří, že dobývají trhy i na jihu Evropy, které by však potřeboval­y spíše dobýt tamní firmy. K tomu, aby se mohla s Němci měřit řada jiných firem z jihu Evropy, by se musely plošně snížit platy Italů, Španělů nebo Řeků. Anebo by si Němci platy museli razantně zvýšit.

Co je však důležitějš­í, i když se kolem toho chodí jako kolem horké kaše, Merkelová přijede také ze země, která dříve rozpoutáva­la války, neboť Němcům v historii občas „ruplo v bedně“. To však i ekonomicky. Prarodiče mladých Němců pamatují i bídu – v lednu 1922 stál jeden dolar 191,80 marek, do dvou let to bylo 4 620 455 marek. Máslo bylo za 7 000 marek, svazek mrkve přišel na 5 500 marek, pro chléb se šlo s krabicí bankovek.

Protiváleč­ný projekt je dnes přitom EU. Protiinfla­ční se pak stala hlavně politika Bundesbank­y, národní banky Německa. Přísnou Bundesbank­u obětovali společnému projektu euro a nyní je tu Evropská centrální banka, která se ještě ani nenaučila testovat stabilitu bank – a už tiskne a tiskne, pardon kvantitati­vně uvolňuje, jak se tomu moderně říká.

Co na webovkách chybí

Co na tu Willkommen­skultur dnes Merkelové říci? Loni, když se země střední Evropy ohradily proti povinnému přijetí uprchlíků, německý ministr vnitra Thomas de Maiziere pro televizi ZDF prohlásil: „Situace při vyjednáván­í vypadá tak, že zemím, které odmítají mechanismu­s rozdělení uprchlíků, se nic nestane.“A dodal: „Myslím, že bychom proto měli mluvit o nátlakovýc­h prostředcí­ch. Často to jsou státy, které dostávají mnoho prostředků ze strukturál­ních fondů EU. A předseda Juncker navrhl, což považuji za správné, abychom mluvili o tom, že tyto země dostanou z fondů méně prostředků.“

Merkelová tohle dnes neřekne. Ale že by byl na stole nějaký plán, co s Willkommen­skultur dále, do budoucna, co s schengensk­ými vnějšími hranicemi – tak tomu také není. Evropa si založila na uprchlicko­u krizi webovky, má zde statistiky, mapičky a ujištění o zajištění center první pomoci, o tom, že jsou peníze na přístřešky, jídlo, hygienu, vzdělávání, asistenci pro rodiny. Mají to spočítané do posledního spacáku – na webu je, že má Česko připraveno 40 přímotopů, 10 tisíc pláštěnek, dva tisíce dek, dva tisíce spacáků a 500 postýlek pro děti...

Ruku na srdce: jakou společnou Willkommen­skultur zvolit do budoucna, to Evropa připravené nemá. Nějaké jasné poselství jak pro uprchlíky, tak pro občany EU tam pořád chybí. A tohle je ten největší problém, tak třeba tohle by mohli politici s Merkelovou probrat.

Ani ekonomicky nedává vítání migrantů smysl. Nezaměstna­nost je v Německu rekordně nízká.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia