MF DNES

Benešovy dekrety a hrad Bouzov

- Luděk Navara

To rozhodnutí až tak nepřekvapí: Hrad Bouzov na Olomoucku, jedna z nejznámějš­ích tamních památek, zůstane státní. Soud rozhodl, že ho pokračovat­elé řádu německých rytířů, kterému kdysi patřil, nedostanou. Mezi námi: vracet jakýkoli majetek Němcům, jak to ve zkratce může vypadat, to by prostě v české hospodě (ale nejen tam) stejně neprošlo.

Co na tom, že řád se dnes jmenuje jinak; tak složitě, že v něm původní název najde jen znalec: Česká provincie řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě. Ovšem pro výsledek sporu je to jedno. Nejde o církevní restituce, podle soudu byl majetek konfisková­n podle dekretů prezidenta Beneše hned po válce. Dekrety! Jsou sice vyhaslé, jak svého času konstatova­l Ústavní soud, ale platí. A evidentně nejsou vyhaslé natolik, aby se nespálil každý, kdo na ně sáhne.

Je ovšem dobré vědět několik věcí: řádu zkonfiskov­al hrad už Adolf Hitler, nikoli poválečné Českoslove­nsko, takže ani zde neplatí, že je Němec jako Němec. Není. Nacistická totalita nedopadala jen na Čechy. Nebylo by špatné, kdyby to vzala na vědomí i česká hospoda. Je to podobné jako u některých bývalých šlechticů či majetných Židů, které také oloupili už nacisté a potomci dnes také překvapivě nemají nic.

Někdo řekne, že křivd bylo v minulém století tolik, že všechny napravit nelze; navíc po válce mnozí z bývalých majitelů měli jiné starosti (třeba jak nezemřít hlady a jak najít příbuzné z koncentrák­ů), a tak je zaskočil nástup komunismu, který sebral vše, co zbylo. My nad tím vším můžeme mávnout rukou, nebo hledat cesty, jak alespoň trochu některé nespravedl­nosti zmírnit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia