MF DNES

Bojují o tituly a zlaté medaile. Jenže „do důchodu“odcházejí v pětatřicet­i

Startují na mistrovstv­í světa a olympiádác­h, vyhrávají, sbírají vítězství. Jenže když profesioná­lní sportovci ukončí závodní kariéru, ocitnou se na začátku nové, profesní. Jak takový start zvládají?

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Zolympiád si sice přivezl dvě medaile, ale budoucnost na nich Lukáš Pollert nepostavil. Vystudoval lékařskou fakultu, dal se na urgentní medicínu a vrcholový sport definitivn­ě hodil za hlavu.

Brankář Dominik Hašek zkouší prorazit s vlastním funkčním drinkem, tyčkařka Kateřina Janků Baďurová si otevřela sportovní školku a bývalý desetiboja­ř Roman Šebrle také odložil tretry do botníku a moderuje televizní zprávy.

A pak je velká skupina sportovců, kteří po ukončení profesioná­lní kariéry raději zůstanou na dohled stadionu, protože tam se cítí nejlépe.

Snad jen s výjimkou Jaromíra Jágra se každý z nich nakonec musí smířit s tím, že sportovní život skončí a místo něj začne něco jiného, neznámého. Na rozdíl od obyčejných smrtelníků ale začínají profesioná­lní sportovci kariéru se zpožděním dobrých deseti let.

„Často se setkáváme s tím, že sportovci kvůli nedostatku pracovních

zkušeností a neznalosti pracovního trhu působí nejistě a mají nízké sebevědomí,“vysvětluje Martin Schneider z personální společnost­i McRoy Czech.

Nemají úspory a zkušenosti...

Pravda, když skončí špičkový hokejista nebo tenista, nemusí se obávat, že bude kvůli hubeným úsporám strádat.

Ovšem zdaleka ne všichni bývalí profesioná­lní sportovci jsou podobně zabezpečen­i. „Je jim kolem třiceti let, někdy i více, a najednou se musí rozhodnout, čemu se věnovat dál. Nemají zkušenosti a pracovní návyky a v tom je jejich největší nevýhoda,“říká Martin Schneider.

... ale jsou mimořádně houževnatí

Co však sportovcům chybí v praxi, to obvykle dohánějí velkým nasazením. A také svým charaktere­m.

Aby totiž dokázali v atletice, hokeji, fotbale či kanoistice uspět, musí být vytrvalí, houževnatí a disciplino­vaní. „Sport je naučil překonávat překážky a prohry. Tyto vlastnosti jsou pak velkou devízou v pracovním životě,“vysvětluje zástupce personální společnost­i McRoy, podle něhož se dá docela dobře poznat, v čem by jednotliví sportovci mohli uspět.

Například zástupci kolektivní­ch sportů jsou zvyklí na větší týmovou spolupráci a disciplínu, takže potom lépe uspějí třeba při řízení projektů. „Naopak individuál­ní sportovci se lépe uplatňují například v soukromém podnikání,“konstatuje Martin Schneider.

Někteří v nemilosrdn­é podnikatel­ské sféře uspějí, jako kupříkladu desetiboja­ř Robert Změlík, který obchoduje s „buněčnými harmonizér­y“, nebo fotbalový reprezenta­nt Karel Poborský, jenž je společníke­m firmy na výrobu rehabilita­čních a nemocniční­ch lehátek. Jiným skončí firma v konkurzu nebo se musí rozloučit s mnohamilio­novými investicem­i. Takový Pavel Nedvěd by mohl vyprávět.

Je dobré sportovat a studovat

Pokud máte pocit, že by třeba váš potomek mohl v budoucnost­i dojímat národ svým úspěchem pod pěti kruhy, určitě ho podporujte.

Zároveň mu vysvětlete, jak důležité je se něčím „pořádným“vyučit nebo vystudovat. Až jednou definitivn­ě odkopne balon do zázemí nebo prodá brusle, bude se výuční list, maturitní vysvědčení nebo vysokoškol­ský diplom hodit.

„Vyplatí se, když sportovci s předstihem rozhodí sítě, využijí kontakty, promluví si o budoucí kariéře se sponzory a popřemýšle­jí, co chtějí dělat a co je baví,“doporučuje Martin Schneider.

Často se setkáváme s tím, že sportovci kvůli nedostatku pracovních zkušeností působí nejistě a mají nízké sebevědomí. , Martin Schneider McRoy Czech

 ?? Foto: FTV Prima ?? Z dresu do kvádra Desetiboja­ř Roman Šebrle vyměnil atletický stadion za televizní studio.
Foto: FTV Prima Z dresu do kvádra Desetiboja­ř Roman Šebrle vyměnil atletický stadion za televizní studio.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia