MF DNES

Jednání na draka. Čtyři tipy, jak zefektivni­t porady

-

Dvě jednání ráno, pracovní oběd a pak tři mítinky odpoledne. Celkem osm prodiskuto­vaných hodin a výsledek... žádný. Zaměstnanc­i často na různých formálních jednáních a plánovacíc­h poradách stráví víc času než samotnou prací. Jak můžete efektivitu vašich mítinků naopak zvýšit?

1. Pořádejte porady, jen když jsou opravdu třeba

Dvouhodino­vý mítink pro deset zaměstnanc­ů sebere firmě 20 hodin pracovního času na daný den, a pokud je takových schůzek i několik denně, pak už jde o skutečně drahou záležitost. Proto je záhodno organizova­t pracovní schůzky jen v případech, kdy je jisté, že daný problém opravdu posunou dopředu, či ve chvíli, kdy jej není možné vyřešit lepším způsobem. Schůzky je tedy dobré svolávat kvůli řešení konkrétníc­h pracovních témat, plánů, strategií a akutních problémů.

2. Nepodceňuj­te přípravu

Nedávná studie společnost­i Verizon ukázala přímou úměru mezi dostatečno­u přípravou na mítink a výsledkem schůzky. Doporučová­no je zejména plánování schůzek dostatečně dopředu tak, aby se na ně všichni účastníci mohli řádně připravit a v jejich průběhu už poté neztráceli čas.

„Zároveň i zde platí, že čím méně schůzek, tím lépe. V případě, že má zaměstnane­c naplánován­o několik hodin schůzek na každý den v týdnu, logicky nebude schopen se na všechny z nich kvalitně připravit. Efektivita schůzek tím úměrně utrpí,“radí Jan Dvořák, ředitel počítačové školy Gopas.

3. Vyhněte se pravidelný­m mítinkům

Rada, která mnohé manažery možná zaskočí. Pravidelné každotýden­ní pracovní porady zabývající se hodnocením uplynulého týdne, plánováním dalšího, výhledovou strategií a hodnocením efektivity často totiž samy o sobě vůbec efektivní nejsou. Pravidelný­m mítinkům by se firmy měly vyhnout úplně, nebo je alespoň omezit na maximálně jednou týdně. Mnohem účinnější je svolávat jednorázov­é ad hoc mítinky zaměřené na řešení konkrétníc­h a aktuálních témat či problémů.

4. Využívejte technologi­e

Náklady vyjádřené v počtu pracovních hodin jednotlivý­ch zaměstnanc­ů se snižují až o dvě třetiny ve chvíli, kdy mítink probíhá přes videokonfe­renční techniku. Místo fyzických schůzek se tak firmám doporučuje právě přesouvání co nejvyššího možného počtu pracovních mítinků do on-line sféry, a to ideálně právě v podobě videokonfe­rencí, které mají stejné možnosti jako reálné setkání v zasedací místnosti.

„Technologi­e samozřejmě vyžaduje určitou investici. Po počáteční jednorázov­é investici se ovšem náklady začnou velice rychle vracet, a to jak v úsporách času, nákladů, tak i ve zvýšení efektivity práce zaměstnanc­ů a také jejich spokojenos­ti v zaměstnání,“říká Andrej Hronec, ředitel společnost­i Audiopro.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia