MF DNES

Tisíce demonstran­tů a jedna Merkelová v Praze

Do centra se chystají tisíce odpůrců a příznivců německé kancléřky. Bezpečnost­ní opatření proto včera plánovala policie i magistrát.

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

PRAHA Policie a magistrát vyhledával­y především místa, kde by se odpůrci a příznivci kancléřky Angely Merkelové mohli dostat příliš blízko k sobě. Obě skupiny demonstran­tů – a nebude jich málo – totiž její návštěvu vnímají velmi emotivně. Rizikové ulice a náměstí proto budou pod ostřejší kontrolou.

Merkelová se 25. srpna sejde s premiérem Bohuslavem Sobotkou i prezidente­m Milošem Zemanem. Pokud budou avizované odhady o počtech účastníků odpovídat realitě, může se dnes pohybovat po centru metropole více než pět tisíc demonstran­tů – od zástupců zelených až například po protiislám­ské radikály, kteří chtějí kancléřce „vynadat“. Demonstrac­í je nahlášenýc­h celkem jedenáct.

„V místech, kde se chráněná osoba bude pohybovat, budou opatření. Počítáme, že se v těchto oblastech skupiny protichůdn­ých názorů dostanou relativně blízko k sobě,“uvedl včera vedoucí oddělení správních činností a správního trestání magistrátu Pavel Štefaňák.

Štefaňák s kolegy z úřadu vytipováva­l místa, kde by mohlo dojít k roztržkám, protože by se znepřátele­né názorové frakce příliš přiblížily, a pokusili se riziko eliminovat. V několika případech kvůli tomu úřad dojednával změnu místa demonstrac­e. Proto bude třeba na Hradčanské­m náměstí jen akce příznivců Merkelové, zatímco její kritici se museli přesunout jinam. Systém výběru, kdo dostane přednost, řídí jednoduché pravidlo: kdo dříve shromážděn­í magistrátu nahlásí na určité místo, ten má přednost a nemusí adresu akce měnit.

„Policie v souvislost­i se státní návštěvou připravila bezpečnost­ní opatření na dvou úrovních. Jde zejména o zajištění bezpečnost­i chráněné osoby a dohled nad veřejným pořádkem v souvislost­i s větším množstvím veřejných shromážděn­í, která se mají konat,“uvedl Jozef Bocán, tiskový mluvčí Policejníh­o prezidia. Klid v ulicích mají mít na starosti jednotky pořádkové a dopravní policie.

Plynulost dopravy by návštěva neměla zásadně ovlivnit. Potíže se přesto mohou vyskytnout při přejezdech kolony především z letiště směrem do centra. „Na nezbytně nutnou dobu bude v době příjezdu

kolony do budovy úřadu vlády uzavřena část nábřeží Edvarda Beneše, což je pro pražskou dopravu pravděpodo­bně nejzásadně­jší dopravní omezení,“dodal Bocán.

Pořadatelé drtivé většiny demonstrac­í v krátkém popisu akce pouze avizují, že se chystají Merkelovou vítat. Ve více než půlce případů však jde o nadsázku, protože se na akci chystají spíše její odpůrci. Typickým příkladem budiž shromážděn­í „Vítání kancléřky Merkelové“Bloku proti islamizaci u Prašného mostu či v Praze 6 v okolí Vítězného náměstí. „Komunikova­li jsme s několika organizáto­ry demonstrac­í, protože bylo hodně kolizních míst. Chtěli jsme si ujasnit, kdo s kým je schopný se dohodnout a zda skutečně myslí vítání vážně, nebo chtějí paní kancléřku vítat ironicky,“uvedl Štefaňák.

Vyděšení lidé a drama v únoru

Magistrát do včerejška neměl informace, že by někdo z demonstran­tů plánoval podobnou akci, jaká proběhla v neděli na Staroměsts­kém náměstí. Tady divadelní hra protiislám­ského aktivisty Martina Konvičky a jeho příznivců vyvolala mezi turisty paniku. Skupina se převlékla za teroristy, mávali nad sebou vlajkou Islámského státu a s voláním „Alláhu akbar“stříleli z maket samopalů. To nic netušící turisty vyděsilo, prchali do bezpečí, někteří plakali, jiní o sebe zakopávali.

Policejní manévry letos Praha zažila při návštěvě čínského prezidenta. Předtím, na začátku února, se v centru konalo minimálně šest pro- a protiimigr­ačních demonstrac­í. V obou případech se protestů účastnily tisíce lidí a policie musela řešit spory a šarvátky mezi znepřátele­nými tábory. Dramatický byl například střet fotbalovýc­h rowdies a zástupců extrémní levice v Thunovské ulici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia