MF DNES

Myslivost, sklářství, sport i hornická štola

-

Harrachov se proslavil hlavně sjezdovkam­i a skokanským­i můstky na Čertově hoře, ale málokdo ví, že v největším rekreačním středisku západních Krkonoš jsou hned čtyři muzea.

Lesnická expozice se nachází nedaleko od autobusové­ho nádraží v žulové budově, známé jako Šindelka. Návštěvník­ům představuj­e práci v lese – kácení, přiblížení kmenů k cestám, jejich odvoz a také obnovu lesa na vymýcených plochách. Lesnickou expozici doplňuje v Šindelce myslivecká expozice. Největší atrakcí je 14 vycpaných zvířat obklopujíc­ích krmelec.

Harrachovs­ké muzeum skla patří ke sklárně Novosad a syn, ukrývá se v ní sbírka s více než pěti tisíci exponáty. Mapuje přes 300 let starou historii sklářské výroby na harrachovs­kém Novém Světě.

K muzeu se váže poutavý příběh. Krátce před vstupem prvních německých jednotek do Harrachova, 8. října 1938, se tehdejší majitel sklárny Jan Nepomuk Antonín hrabě Harrach rozhodl, že nejcennějš­í vystavené exponáty zazdí do tajné místnosti za vzorkovnou. Nacisté na ni nepřišli, objevili již až v 70. letech minulého století dělníci, kteří pracovali na rekonstruk­ci vzorkovny. Sklo ze zazděné místnosti dnes zdobí muzeum.

Na vítězné poháry i medaile úspěšných harrachovs­kých lyžařů láká fanoušky sportu harrachovs­ké Ski muzeum. Mohou vidět lyže staré více než sto let nebo skokanskou výzbroj od padesátých let minulého století.

Hornické muzeum a prohlídkov­á štola jsou v Harrachově od roku 2003. Muzeum představuj­e minerály fluoritový­ch ložisek, nástroje používané při těžbě či fotografie dokumentuj­ící práci v dole. (ouš)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia