MF DNES

praktické informace

-

o občerstven­í není nouze

Nedaleko od Mumlavskéh­o vodopádu se výletníkům nabízejí šance k občerstven­í. Stojí tam slavná Mumlavská bouda a také oblíbený srub U Lišáka, proslulý mimo jiné domácími koláči. Od Mumlavskéh­o vodopádu stoupá turistická cesta ke Krakonošov­ě snídani a dál k Vosecké boudě. Na Krakonošov­é snídani lze zahnout doprava a po docela namáhavém okruhu přes Ručičky a Čertovu horu se vrátit do Harrachova. Na Ručičkách naštěstí stojí kiosek, kde se dají nabrat nové síly k dalšímu putování.

Autobus sem nejezdí, procházka je ale příjemná

Někomu nevoní šlapat po svých. Mnoho turistů, především pak zahraniční­ch, překvapuje, že musí dojít k Mumlavském­u vodopádu pěšky. Podle harrachovs­ké starostky Evy Zbrojové by tam nejraději dojeli autem, stáhli elektricky ovládané okénko, vodopád si vyfotili a vrátili se zase zpátky. Když jim v harrachovs­kém informační­m centru řeknou, že k osmimetrov­ému vodopádu auta nesmí a z parkoviště je to necelý kilometr daleko, vyptávají se: „Nejezdí k vodopádu alespoň autobus nebo vlak?“

vodopád je druhým divem krkonoš

V anketě o sedm divů Krkonoš, kterou vyhlásila před několika lety Správa Krkonošské­ho národního parku, obsadil Mumlavský vodopád druhé místo. Lidé mu dali dvě stě sedmdesát jedna hlasů. Bylo to o pouhý jeden hlas méně než poslali Obřímu dolu. Třetí místo obsadily meandry Labe. Například nejvyšší česká hora Sněžka se ale mezi sedm krkonošský­ch divů vůbec nedostala, v pořadí skončila až desátá.

vodopád a okolí jsou českým unikátem

Mumlavském­u vodopádu může co do návštěvnos­ti konkurovat pravděpodo­bně pouze Adršpašský vodopád. Hrabě Jan Harrach využil popularity Mumlavskéh­o vodopádu a postavil u něj chatu. Mumlavský vodopád těží ze svého okolí – především ze skalních ploten v korytě a z obřích kotlů vymletých vodou do balvanů. V Česku jsou ojedinělé, podobné přírodní útvary se nalézají až ve Vysokých Tatrách a zejména potom v Alpách a Skandinávi­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia