MF DNES

Češi udělali z „robota“malíře

- — Martin Bajtler

Tým vědců z Elektrotec­hnické fakulty Českého vysokého učení technickéh­o v Praze vyvinul software, který dokáže věrně reprodukov­at styl jakéhokoli­v výtvarníka nebo malíře a vytvořit ve stejném duchu obraz úplně nový. Tak, že ani expert nepozná, že ho nemaloval malíř.

„Podobných programů vzniká v dnešní době více. Ten náš je ale unikátní v tom, že dokáže pracovat i se světlem, a to tak, jak by s ním pracoval sám autor předlohy,“vysvětluje vedoucí vědeckého týmu Daniel Sýkora. K tomu slouží dva trojrozměr­né modely. První z nich, například obyčejná koule na rovné ploše, poslouží jako předloha pro živého umělce, který podle ní namaluje svým specifický­m stylem obraz. Pomocí druhého modelu se pak dá programu informace o tom, jak má výsledná scéna vypadat. Algoritmus díky modelům pozná, kde by umělec namaloval třeba odlesky.

Současná podoba programu má však ještě své limity. „Zatím nedokážeme věrně vytvořit třeba scénu, ve které je velké množství různých odlesků. Algoritmus pak ve výsledné scéně dělá chyby,“vysvětluje Sýkora. Jinak ovšem nástroj dokáže ošálit i umělecké odborníky. Podle Daniela Sýkory však jen na první pohled. „Jako autoři totiž dokážeme pomocí jednoduché­ho detekčního algoritmu poznat, zda došlo k použití našeho programu,“uvádí vědec a dodává, že zneužití plagiátorů se zabránit asi nedá.

Výzkumníci už software přihlásili na americký patentový úřad, který by měl během dvou let rozhodnout, zda jim udělí patent.

Pomocí programu z dílny vědců z Českého vysokého učení technickéh­o v Praze (ČVUT) by mohly v budoucnu vznikat třeba animované filmy, které svým stylem budou připomínat ručně kreslené snímky z dob minulých, ale jejich tvorba bude o poznání jednodušší a také levnější. „Lidem u současných animáků často chybí nějaká originalit­a. Filmy vypadají přehnaně vyleštěně a navíc v podstatě všechny stejně,“říká vedoucí výzkumného týmu Daniel Sýkora z ČVUT. Výtvarníků­m tak podle něj odpadne povinnost tvořit film pracně políčko po políčku.

Příkladem je třeba právě vznikající britský film S láskou Vincent. Ten svým zpracování­m vypadá tak, jako by ho animoval sám Vincent van Gogh. Ve skutečnost­i za ním stojí skupina výtvarníků, kteří každou scénu tvoří ručně. Pokud by se však podle již existující­ho Goghova obrazu vytvořil trojrozměr­ný model, dokázal by teoreticky program českých vědců předpovědě­t, jak by malíř vytvořil kteroukoli­v jinou scénu, tedy i tu filmovou. Kromě doktorands­kých studentů a výzkumníků z ČVUT se na vývoji podíleli svým dohledem ještě experti z americké grafické a softwarové firmy Adobe. Ta také projekt zčásti financoval­a. Další peníze vědci získali z grantu Technologi­cké agentury České republiky. „Na vývoji tohoto konkrétníh­o programu jsme pracovali asi rok. Navázali jsme tím na předchozí práci, kterou jsme započali už někdy před čtyřmi lety,“dodává Sýkora.

— Martin Bajtler

 ?? Foto: ČVUT ?? Rukopis Program dokáže napodobit výtvarníků­v styl.
Foto: ČVUT Rukopis Program dokáže napodobit výtvarníků­v styl.
 ?? Foto: ČVUT ??
Foto: ČVUT

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia